0 kommentarer

Årlige uploads 202.1 bind 1 af Anna Line Søgaard m.fl.

af d. 23. marts 2021
 

Forlaget Ildanach kom rigtig fornemt fra start med gyserantologien Frygtelige fynske fortællinger, og nu er der udgivet ikke mindre end to science fiction antologier, Årlige uploads 202.1 bind 1 og 2. Der må ligge noget teknisk bag beslutningen om to bøger, da alle novellerne sagtens kunne have været i et enkelt bind på knap 400 sider. Men det blev til to, som Tønner-Oldefar skriver i sit udmærkede forord er novellerne af så høj kvalitet, at han måtte fordoble den planlagte størrelse.

Jeg må give ham ret. Det er noveller af høj kvalitet!

Anna Line Søgaard åbner med Usolidarisk, hvor man i en fremtiden skal spise nogle piller hver dag, for at kunne fungere. Men vores hovedperson stopper en dag, og pludselig ser han verden med andre øjne. Det får fatale konsekvenser i en fremragende, grum historie.

I Piratbenet af Christine Godman får stakkels Molly et kunstigt ben efter en ulykke. Det er den nyeste teknologi, og benet vokser mere og mere sammen med Molly. Men hvor stammer teknologien mon fra? Det får vi svar på i den tragiske slutning. Rigtig fin historie!

Episkopon af Astrid Næraa er en yderst stemningsfuld fortælling om et meget specielt fængsel og en meget speciel fangevogter, der skal forklare en fangeflugt. Man kan nærmest lugte den klamme stank af svovl og tis, mens man bliver slugt ind i en mærkelig verden. Fremragende.

Karsten Brandt-Knudsen har i Jaget skrevet en spændende og nervepirrende historie. Nogle stakkels mennesker bliver udpeget som ofre og nådesløst jaget af droner og robotter der til sidst dræber dem og uploader det hele på nettet, hvor følgerne jubler og giver robotejerne stjernestatus. En dejlig grum slutning!

Bøllebank på planet Delta er et dejligt lille afbræk i novellerne, hvor Niels Kjærgaard har lavet en historie, hvor man selv vælger retningen, som vi kender fra de gamle Sværd og Trolddom bøger. De valg man tager har selvfølgelig forskellige konsekvenser, og jeg kunne slet ikke lade være med at gå tilbage og tage andre valg, så der gemmer sig faktisk mere end en historie. Sjov og overraskende!

Retfærdighed tager os med ind i en Orwellsk 1984 verden. Tolkir arbejder i bås nummer ni på niende sal i Bygning Fem, hvor han uddeler straf til forbrydelser som hærværk, hvor han kan vælge mellem tre forskellige straffe. På den måde er han selv under kontrol, for tager han en forkert beslutning, har det konsekvenser. En hypnotisk fed fortælling af Helle Perrier.

Niels Kjærgaards anden historie, Tankens kraft, er en rigtig grum historie om Laust der får et lille implantat indopereret, så han med tankens kraft kan styre sin hund. Det virker desværre for godt, og han kan pludselig styre hvem han vil. Blændende god historie med en perfekt slutning.

I Flemming Johansens Skindød lever Hilmar et uendeligt kedeligt liv der dog skal blive endnu værre, da han dør. Det er på mange måder en trist historie, men enormt underholdende og morsom.

Virus er bind 1’s sidste novelle, og Anders Olesen har skrevet en temmelig underholdende og en lille smule bisar historie om Henning, der desværre svarer på en mail, han ikke skulle have åbnet. Mest handler den dog om den efterladte kones opblomstring. Fin historie.

Jeg har ikke andet end roser til dette bind 1. Det er en samling af underholdende og meget varierede historier. Sejt at der er plads til sådan en udgivelse, når vi også har den årlige ’Lige under overfladen’ fra Science Fiction Cirklen.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter