0 kommentarer

Måske er posten sulten af Einar Már Gudmundsson

af d. 22. november 2016
Info
 
Sideantal

166

Udgivet

2016

ISBN

978-87-11-53707-7

Originaltitel

Kannski er pósturinn svangur (oversat af Erik Skyum-Nielsen)

Udgave

2. udgave, 1. oplag

 

Forlaget Lindhardt og Ringhof har netop (ultimo 2016) udgivet den islandske forfatter Einar Már Gudmundssons samlede værker. Nye læsere kan stifte bekendtskab med forfatterskabet ved at købe den omfattende produktion, mens inkarnerede Gudmundsson læsere kan fornøje sig med at læse de bøger, som ellers har været udgået fra forlaget i årevis.

”Måske er posten sulten” er Einar Már Gudmundssons 10 bog, der første gang blev udgivet i 2002.

Bogen består af 38 meget korte noveller, der alle foregår i nutidens Reykjavik; en by, der i forfatterens univers har både dystre og underfundige sider.

De fleste af novellerne har mandlige hovedpersoner og fortællere – og nogle af personerne går igen i indtil flere noveller, bl.a. Dr. Robert, der har adskillige universitetsgrader, har studeret ved Cambridge, men som nu er flyttet hjem til Reykjavik.

I novellen ”Dr. Robert” introduceres læseren for denne højtbegavede mand, der er berejst, veluddannet og som efter flere udlandsophold nu igen bor i sin fødeby, Reykjavik. Novellen er ganske kort, 4½ side, men på disse ganske få sider formår Einar Már Gudmundsson at give et overbevisende indblik i en midaldrende mands hverdag og samtidig tegne et portræt af det moderne Reykjavik.

Novellen ”Frie mænd” har (igen) en midaldrende mand som fortæller og hovedperson. Denne unavngivne mand er på rejse til USA, hvor han har besluttet et besøge sove- og lilleputbyen Minnesota, som er det sted, hvor mange islandske nybyggere slog sig ned. I denne søvnige by møder fortælleren Darren Gislason, der har islandske aner og som både samler på førsteudgaver af den islandske klassiker ”Frie mænd”, og som for øvrigt bor i en ungkarlehybel fyldt med katte.

”Måske er posten sulten” er på mange måder en glimrende bog, der tager læseren med til nutidens Reykjavik og desuden tegner gode portrætter af livet for byens mænd af middelklassen.

Selvom novellerne er meget korte er de stadig meget intense og fyldt med stemning. Udover at præsentere læseren for gode personportrætter handler novellerne også – på et dybere plan – om livets absurde sider, og det er måske noget, der kunne gøre nogle læsere lettere deprimerede. Det gør sig heldigvis ikke gældende for denne anmelder, der synes, at Einar Már Gudmundsson er lige så god til at skrive noveller, som han er til at skrive romaner.

Solidt håndværk, indtagende og stemningsfulde noveller – jeg kan kun anbefale andre, at læse ”Måske er posten sulten” hvis man vil have en læseoplevelse, der hæver sig over gennemsnittet.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter