NYESTE

Einar Már Gudmundsson

Einar Már Gudmundsson er født og bor i Island.

I 1995 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for “Universets engle”. “Ridderne af den runde trappe”, “Vingeslag i tagrenden” og “Regndråbernes epilog” er udgivet samlet som “Reykjavik-triologien”.

Læs mere her.

Bibliografi

1980  Er nokkur í kórónafötum hér inni (Er der nogen herinde, som har Kronehabit på) (digte) *

1980  Sendisveinninn er einmana (Bybudet er ensomt) (digte) *

1981  Frankensteins kup (digte i dansk udvalg) 

1981  Róbinson Krúsó snýr aftur (Robinson Crusoe vender tilbage) (digte) *

1982  Ridderne af den runde trappe

1983  Vingeslag i tagrenden

1986  Regndråbernes epilog

1988  Leitin ad dýregardinum (Hvor er den zoologiske have?) (noveller) *

1990  Røde dage

1991  Klettur í hafi (digte) *

1992  Fólkið í steininum (billedbog) *

1993  Hundakexið (billedbog) *

1993  Universets engle

1995  Í auga óreidunnar (digte) *

1996  Orkanens øje (digte i dansk udvalg) 

1997  Fodspor på himlen

1998  Reykjavik-trilogien

2000  Drømme på jorden

2001  Måske er posten sulten (noveller) 

2003  Navnløse veje

2004  Beatlemanifestet

2004  Ræk mig nordlysene. Digte i udvalg 1980-1995 (dansk udvalg) 

2007  Jeg skyder genvej forbi døden

2008  Sindets tremmer

2013  Islands konger

2015  Hundedage

2018  Pasfotos

2019  Til rette vedkommende

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Ræk mig nordlysene af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 9. januar 2021
Det danske udvalg af Einar Már Gudmundssons digte 1980-1995, er en blanding af digtsamlingerne Er nokkur í kórónafötum hér inni, Sendisveinninn er einmana, Róbinson Krúsó snýr aftur, Klettur í hafi og Í auga óreidunnar. Tidligere er de udgivet i to samlinger på dansk nemlig Franksteins Kup i 1981 og Orkanens øje i 1995, og faktisk er […]

Dette er ikke en krimi, antologi af Jens Blendstrup m.m.

af Jens Markvardsend. 4. januar 2021
Tolv afkriminaliserede spejlinger af kriminalromanen, forfattet af et dusin ganske respektable forfattere: Elleve danskere og en islænding.  Idéen med spejlingerne er god nok, for som Bo Tao Michaëlis skrives i forordet, ‘der udgives alt for mange krimier, der burde være blevet i skrivebordsskuffen’. Den skabelonagtige, kunstigt konciperede krimi, hvor der skrives ud fra en bestemt […]

Navnløse veje af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 6. december 2020
Tredje del af sagaen om den store fattige islandske slægt omhandler brødrene Ivar og Ragnar samt deres familier. Og, skal det vise sig, med stort fokus på Ragnars kone Helga. Persongalleriet eksploderer ikke nær så vildt som i de to forgængere, og vi kommer bag om huden på tegneseriefiguren Ivar, der hidtil blot har været […]

Drømme på jorden af Einar Már Guðmundsson

af Jens Markvardsend. 26. november 2020
Den selvstændige fortsættelse til ‘Fodspor over himlen’, fokuserer på en håndfuld af Gudny og Olafs ti børn og følger dem igennem deres barndom, hvor de adskilles og bringes i pleje langt ude på landet. Datteren Sæunn får stort fokus, dog ikke hendes barndom, men hendes sidste tid hvor den tuberkulose ramte purunge kvinde anbringes på […]

Pasfotos af Einar Már Guðmundsson

af Jens Markvardsend. 9. juni 2020
Forfatterens alter ego Halli beretter om sin dannelsesrejse som ung islænding i 1970’ernes Europa. Sammen med vennen Jonni planlægger de to at sejle til Norge for at tjene nok penge til at kunne rejse rundt i Europa sommeren over. Opholdet i Norge bliver et længere stop, hvor Halli og Jonni arbejder med at bryde tunneller […]

Betragtninger over fortællekunsten : poetik af Einar Már Guðmundsson

af Jens Markvardsend. 14. maj 2020
Med afsæt i en kort fabel om ordet der drog ud på landevejen, hvor det mødte en flodhest, der kunne flyve, tager Einar Már Gudmundsson æventyret under vingerne, og drager sammen med læseren på en rejse med ordene i grænselandet mellem realisme og fantasi. Og stiller spørgsmålet om hvad der kom først, og hvad forskellen […]