0 kommentarer

Lille stjerne af John Ajvide Lindqvist

af d. 19. februar 2019
Info
 
Sideantal

490

Udgivet

2013

ISBN

978-87-638-2078-3

Originaltitel

Lilla stjärna

 

Hvad gør man, hvis man finder et spædbarn i skoven? Et spædbarn, der fornyligt er blevet begravet i en plastikpose. Barnet lever stadig, skriger ikke, men frembringer til gengæld den smukkeste rene tone.
Hvis man som Lennart lige har set sin kones ansigt forvredet i ekstase over at blive kneppet bagfra af vinderen af hvad der vel må være Sveriges ækvivalent til Dansk toppen. En pris som Lennart selv havde regnet med endelig at vinde.

Lennart tager den lille pige med hjem, og i desperation over at være blevet fanget i et afslørende øjeblik indvilliger konen i at lade pigen installere i et hemmeligt rum i kælderen. Her bliver pigen holdt som fange i mange år. Hendes eneste fornøjelse er samtaler med Jerry, Lennart og konens udeboende søn, hemmelige gåture med fruen i huset og musik som Lennart vælger at spille for hende. Og dette knækker forståeligt nok Lille stjerne.

“Hvad skal der til for at knække et menneske?

Torturister af afhøringsledere ville kunne fremlægge statistikken. Så og så mange nætter uden sævn, så og så mange nåle, så og så meget vand, så og så stor stemstyrke så og så mange gange…..

Nogle synes at kunne tåle hvad som helst, andre bryder sammen ved den mindste modgang. Man kan aldrig vide….

Oven i købet kan det variere fra dag til dag, i den samme person.

Der skal en fanden af en torturist til at fremtvinge et sammenbrud kun ved hjælp af hverdagens plager.”

Lille stjernes primære omsorgspersoner er dygtige torturister. Sikkert ikke med vilje, men fordi de jo er nødt til at skjule barnets eksistens for omverdenen. Men de er ikke de eneste hverdagstorturister. Via et forum på nettet, hvor man kan udgive egne digte kommer Lille stjerne tilfældigvis i kontakt med Teressa. Det lykkes for pigerne at komme i kontakt med hinanden, også udenfor nettet. Og Lille stjerne besøger Teressa flere gange. De bliver et solidt makkerpar. Teressa leverer ordene og Lille stjerne sætter musik til.
Lille stjernes opvækst er fantastisk medrivende beskrevet. Også Jerry og Teresssa kommer vi helt tæt på og kommer til at forstå godt. Jeg forstår pigerne, jeg forstår Jerrys ensomhed og kan se, hvor ensomme alle de børn og unge mennesker, der er i bogen er. Derfor kan jeg levende forstille mig Teressas følelser, da Lille stjerne vælger at lukke andre ind i deres verden. Og jeg kan næsten synes, at Lille stjernes handlinger overfor forældrene og en klam, udspekuleret musikproducer. Hvad jeg ikke forstår, er Lille stjernes handlinger overfor andre, sagesløse mennesker.
For bogen slutter desværre med et sandt voldshelvede, hvor Lille stjerne, Teressa og en del andre piger går amok. Og det er brandærgerligt! Jeg ville ønske, at jeg ikke havde læst slutningen, så havde den samlede vurdering været ganske anderledes.

Lån denne bog på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter