0 kommentarer

Isaak-katedralen af Kari Hotakainen

af d. 10. maj 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

144

Udgivet

2006
ISBN

ISBN

87-02-03710-6, 978-87-02-03710-4

Originaltitel

Iisakin kirkko, oversat af Helena Idström

 

Føj for en intro: Efter en hjerneblødning ligger en halvfjerdsåring på hospitalet. Hukommelsen er skadet, og eneste underholdning er to andre gamle mænd, hvoraf den ene konstant taber gebisset, og den anden er en paranoid gammel luskebuks. Vores gamle mand er fanget i fællesstuen i en halvvissen krop og kun sporadisk adgang til harddisken. Mens han langsomt kommer til sig selv og atter kan genkalde sig det meste af sit liv, forsøger han at få fat i sin søn på mobilen. Enebarnet, der er gået hen og blevet hellig. Når nu farmand lige har fået sin hukommelse og rørelse tilbage, skal det dælendulemig høre op. Hvis den forbistrede søn nu bare ville tage telefonen og sin skældud.

“Isaak-katedralen” er et kærligt, satirisk portræt af en gammel mand. Far og ægtemand. Finne, ateist og kørelærer. Det er skarpt, underholdende og rørende. Vi tvinges hen til Paavos sygeseng og med et par gamlinges tvangsgentagelser af de samme diskussioner i ryggen, kigger vi ned og må anerkende, at bag den gamle krop og den hakkende hjerne findes et menneske. Paavos hukommelse vender tilbage i bidder, og samtidig med ham (gen-) oplever vi glimt fra hans liv. Især kærligheden og forholdet til den afdøde kone, Kyllikki, beskrives og varmer så godt.

“Isaak-katedralen” er også fortællinger om et fremmedartet folkefærd (finnerne) og deres had- / afhængighedsforhold til Rusland og det russiske, en fjendtlighed som bestemt synes gensidigt.

Mens mobilopkaldene til den forkætrede søn i Sankt Petersborg forbliver ubesvarede, vokser det elskede barn til mand i de tilbagevendende minder. Det bliver tydeligt, at selvom man ikke kan styre børnenes kurs, kan man godt nægte at acceptere det. Især når man som Paavo er over 70. Vi må derfor med til Sankt Petersborg for at finde den vildfarne og få ham tilbage på rette sti. Men mødet bliver anderledes prosaisk og gribende, end man havde forestillet sig.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter