0 kommentarer

Ildvidnet af Lars Kepler

af d. 21. marts 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

577

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-12571-9

Originaltitel

Eldvittnet

 

“Ildvidnet” er tredje selvstændige krimi om den finsksvenske kriminalkommisær Joona Linnas ulige kamp mod koldsindige, psykopatiske mordere. Som i de to forgængere – “Hypnotisøren” og “Paganinikontrakten” – er der hæsblæsende væg til væg-action og stribevis af blodige mord drysset med generøs hånd ud over de mange sider. Aldrig et kedeligt øjeblik. Kun en lurende mistanke om, at de eneste overlevende i den store, svenske massakre er krimiforfattere; resten af befolkningen ligger velsagtens fem fod under jordens overflade, oversået med hug-, stik-, brand- eller skudsår.

Denne gang er den gal på Birgittagården, en institution for adfærdsvanskelige piger. En nat begås et modbydeligt dobbeltdrab, og en af pigerne flygter. Hendes seng er smurt ind i blod, under hovedpuden ligger en grum hammer, pigen selv har tidligere udøvet grov vold. Så hun er vel morderen? Da en lille dreng samtidig kidnappes i nærheden, sættes en menneskejagt ind for at finde flygtningen og hendes gidsel.

Joona Linna har en mistanke om, at sandheden muligvis er mere kompleks, end det lokale politi lader til at tro. Denne mistanke deler han med en af Sveriges rigeste kvinder, der tidligere har været den mistænkte piges plejemor. En synsk kvinde blander sig i efterforskningen, men selv om hendes første tips er helt ude i skoven, fortsætter hun stædigt med at kontakte politiet. Er der alligevel noget om hendes uhyggelige, små spøgelsespiger?

Ægteparret Ahndoril, der gemmer sig bag pseudonymet Lars Kepler, formår endnu engang at stramme spændingsskruen, så man sidder tilbage med bankende hjerte og nedbidte negle. Pyt med, hvor sandsynlig historien er, eller hvor løst skitserede personerne forekommer – på forunderlig vis bliver man altid grebet af de lynhurtige klip mellem mord, der er ved at blive begået, og mennesker, der er ved at komme for sent til at forhindre det.

Slutningen af “Ildvidnet” leder direkte over i efterfølgeren, “Sandmanden”. Og den er bestemt heller ikke kedelig. Med Lars Kepler, Stieg Larsson og Jo Nesbø har den skandinaviske krimi fået et skud adrenalin direkte i venen – væk fra det analyserende hverdagsagtige i retning af filmisk nonstop-action, der nok giver svedige håndflader, men ikke efterlader så pokkers mange andre spor i sindet hos det måbende publikum.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter