0 kommentarer

Ham & mig af Maria Haaning

af d. 21. marts 2014
Info
 
Sideantal

181

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7108-865-6

 

”Ham og mig” er historien om Maria, der bliver født som drengen Henrik, men som i en alder af blot 18 år vælger at få foretaget en kønsskifteoperation som den yngste nogensinde i Danmark.

Dermed har bogen alle ingredienserne til at kunne blive en fantastisk, rørende og tankevækkende fortælling som kan være med til at sætte fokus på et tabubelagt og overset emne. Desværre griber forfatteren bare ikke denne mulighed.

Hele bogens handling og budskab bliver afsløret allerede i løbet af de første kapitler og da der desværre ikke kommer mere kød på i løbet af de resterende kapitler, begynder man som læser ærlig talt hurtigt at kede sig.

Bogen gentager sig selv igen og igen i en uendelighed. Vi kommer aldrig rigtig ind under huden på Maria. Det er som om, at hun hele tiden holder et filter op og prøver at beskytte sig selv og ikke er parat til at lukke læseren helt ind. Dertil kommer at kronologien er en by i Rusland. Det ene øjeblik følger vi Maria i Børnehaven, det næste øjeblik ligger hun under kniven i USA og får foretaget kønsskifteoperationen, sekundet efter fortæller hun om en episode fra hendes folkeskoletid. Det er ret forvirrende og det er på ingen måde en veldisponeret bog. Jeg undrer mig virkelig over, at Peter Bennett (bogens medforfatter) ikke har strammet op på dette felt?

Når jeg alligevel har valgt at give bogen to stjerner skyldes det to faktum. 1) jeg læste den trods alt færdig, i stedet for at lægge den fra mig halvvejs. 2) Jeg tror, at teenagere i identitetskrise og deres pårørende kan have stor glæde af at læse bogen. Ikke mindst fordi der (ifølge Maria) næsten ingen litteratur findes på området og slet ikke for teenagere.

Konklusionen må være, at bogen har potentiale og belyser et vigtigt og overset emne. Det er bare uheldigt, at bogen er skrevet af Maria selv. Den ville fungeret langt bedre, hvis den var skrevet af en objektiv person som kunne se sagen mere udefra og som ikke bremses af de filter som forhindrer Maria i at lade læseren komme helt ind under huden på hende.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter