0 kommentarer

Hvem elsker Yngve Frej af Stig Claesson

af d. 30. marts 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

131

Udgivet

1974

ISBN

87-00-92222-6

Originaltitel

Vem älskar Yngve Frej

Udgave

2.udgave

 

Fire gamle mennesker bor i en lille rydning, langt ude i de svenske skove. Engang boede her 40 mennesker, men nu er alle de andre enten døde eller flyttet. Skomageren Gustafsson har valgt at holde op med at arbejde, for der er ikke længere nogen kunder. “Vi kommer til at gå her som gamle oldsager” siger hans søster Elna. Da Gustafsson så vil sætte et papskilt på postkassen om at han ikke længere modtager arbejde, skriver han efter en pludselig, galgenhumoristisk indskydelse “OLDTIDSMINDE” på sit skilt. Og så sker der ting i det lille samfund, eftersom turister stopper op for at se dette “minde”. Gustafsson finder på at udpege en gammel ruin af en hustomt som oldtidsminde, og turisterne lader sig gladeligt narre. Undtagen et ungt par, som imidlertid synes, det er en morsom idé. De slår sig ned for en tid og bliver venner med de gamle.

“Hvem elsker Yngve Frej?” er en vidunderlig, poetisk fortælling om affolkningen og afviklingen af de små landsbyer og udsteder. Om en uddøende generation, som levede under helt anderledes vilkår. Gustafsson husker således hvordan de i gamle dage alle hjalp hinanden med at høste deres to hektar lille mark. Det tog flere dage, mænd og kvinder knoklede og de gamle kom med frokost og kaffe. Nu om stunder kommer naboen ene mand med sin maskine og klarer det hele på under en time! Og Elna kan kun ryste uforstående på sit lille hoved, da hun kommer ud med kaffen og konstaterer, at han allerede er kørt igen…

Busruten er nedlagt og samtidig man må rejse stadig længere for at handle. Det hænger jo ikke sammen for ældre mennesker, som hverken har bil eller kørekort og hvis børn er flyttet til storbyen for længst. Og temaet er jo stadig relevant. Udkantsområderne lider stadig under følgerne af affolkningen, virksomhedslukninger, skolelukninger, hospitalslukninger, arbejdsløshed, faldende ejendomspriser osv.

Stig Claesson er et engageret menneske, optaget af de mindre heldige konsekvenser af samfundsudviklingen, og uden at agitere tager han stilling for de svage og udsatte i samfundet. Han beskriver med ømhed og vemod en tid, der er ved at være forbi. Gamle mennesker, der overlades til ensomhed og glemsel… Man kunne måske så forledes til at tro, at bogen ville være en deprimerende affære. Men Claesson er heldigvis et meget positivt menneske, fuld af lune, poesi og livsglæde.
“Men vi har det jo godt!” proklamerer Gustafsson og det er jo faktisk rigtigt, så længe de bare har hinanden, de gamle….

“Hvem elsker Yngve Frej” blev filmatiseret med stor succes i 1973 af svensk tv.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter