0 kommentarer

Helvedesblomster af Ilaria Tuti

af d. 19. juli 2022
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

340

Udgivet

2022

ISBN

978 87 7007 652 4

Originaltitel

Fiori sopra l'inferno - oversat af Lorens Juul Madsen

Udgave

1. udgave

 

“Helvedesblomster” er en helt unik og meget overraskende krimi. Ganske vist er handlingsforløbet klassisk – forbrydelse, efterforskning, opklaring – men i krimisammenhæng er du med garanti aldrig stødt på to så usædvanlige karakterer som politikvinden Teresa Battaglia og gerningsmanden, hvis navn og forhistorie længe er ukendt.

Den italienske debutant Ilaria Tuti skriver som en garvet romanforfatter, der med psykologisk indsigt formår at fremmane rigtige levende (og højst originale) personer. Samt bjergtagende scenarier, der giver læseren lyst til at besøge Tutis dramatiske hjemegn på den italienske side af Alperne. Sjældent har skove været så rugende, vandfald og klipper så monumentale.

En mand findes dræbt og berøvet sine øjne i skoven uden for den lille flække Travení, hvor der er et leben af både lokalpatriotiske småbyboere og festende skiturister. Manden, en nydelig yngre far, er anbragt kunstfærdigt i nærheden af et sted, hvor fire børn har deres hemmelige hule.

Børn spiller en afgørende rolle i den særprægede krimi. Vi besøger også et mystisk børnehjem i Østrig i 1978, hvor spædbørnene passes og plejes efter videnskabelige teser, der udspringer af nazisternes forskruede tankegods.

Kriminalkommissær og profiler Teresa Battaglia har selv noget uafsluttet med et barn og er uhyre sensitiv omkring børn, der ikke bliver behandlet ordentligt og kærligt. Ikke at hun i øvrigt er den følsomme type. Hun stikker ubarmhjertigt til kolleger, der ikke er kvikke nok i reaktionerne, mens hendes egen fysik knapt nok kan følge med. Overvægt og diabetes er bare to af hendes udfordringer.

Ilaria Tuti er (lykkeligvis!) ikke en mainstream krimiforfatter, og “Helvedesblomster” vil næppe finde et millionpublikum som Jo Nesbø og Stieg Larssons bestsellers. Men! Bogen har været udvalgt som Crime Book of the Month af avisen The Times, så den må alligevel appellere forholdsvis bredt.

Forlaget Modtryk har givetvis fat i den lange ende, når de skriver, at “vi glæder os til at udgive den næste” i serien. Jeg glæder mig mindst lige så meget til at læse den.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter