Pulitzer Prize
0 kommentarer

The Overstory af Richard Powers

af d. 11. juli 2022
Info
 
Sideantal

625

Udgivet

2018

ISBN

978-1-784-70824-5

Originaltitel

The Overstiry

 

Træer står i hjertet af økologi, og derfor skulle de også komme til at stå i centrum af menneskers politik (side 568)

En stor bog ikke bare i sideantal men også hvad angår indholdet, træer, skove og hvordan vi mishandler dem, hvordan vi skærer den gren af vi sidder på. Det er en bog som greb mig meget, men man kan ikke læse den hurtigt for der er meget at tænke over. Bogen er opdelt i kapitler: rødder, stamme, krone og sæd. I rødder bliver vi introduceret for 9 forskellige mennesker som vi følger, nogle af dem mødes, nogle bliver aktivister for at redde træer.

Bare i det første kapitel er beskrevet 15 forskellig træer, jeg måtte slå nogen af dem op!

For mig er hovedpersonen Patricia Westerford, som er hørehæmmet, lever i sin egen verden. Hendes far var agronom og hun fortsætter hans arbejde; vi følger hvordan hun kommer på universitet bliver dr. Westerford i botanik; hun studerer vilde træer i gamle skove og opdager at træer kommunikerer med hinanden, en ide som gør at hun bliver frosset ud af den akademiske verden. Men med tiden, et menneske live er et øjeblik for gamle træer, viser det sig at hun har ret.

Bogen indeholder utroligt mange ting: der er et dødsfald, er det mord? En af personerne bliver idømt to gange 70 års fængsel, men jeg sad tilbage med en kvalm følelse af hvem egentlig er de kriminelle, for mig var det i hvert fald ikke ham. Der er en kærligheds historie med happy ending. Der er aktivisme som er på grænsen af terrorisme, og meget mere.

Bogen ender med at spørge om træer prøver at kommunikere med mennesker, det er der ikke svar på.

Der var mange træer, træer overalt, nu ikke så mange. Men bogen har gjort at hver gang jeg går forbi et træ siger jeg ‘godmorgen’.

Nu viser det sig jo at der virkeligt er en canadiske skovforsker, Suzanne Simard fra Britisk Culombia Universitet som har bevist at træer kommunikere med hinanden. I bogen spørger skeptikerne om det er bevidst kommunikation eller en refleks, mit spørgsmål er det vigtigt?

En virkelig god bog, mange ting at tænke over. Jeg vil læse mere af denne forfatter.

Bogen fik Pulitzer Prize 2018; var kortlistet til Man-Booker Prisen.

Et citat:

‘Maybe we want to hurt trees so much, because they live so much longer than we do’ (side 582)

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter