0 kommentarer

Gavrilo Princip af Henrik Rehr

af d. 11. november 2018
Info
 
Sideantal

236

Udgivet

2014

ISBN

978-87-92320-86-5

Udgave

1. Udgave

 

I november måned er det hundredeårsdagen for første verdenskrigs afslutning, og hvad er mere passende end at kaste et blik på hvad der satte krigen i gang. Henrik Rehrs biografiske tegneserie om attentatmanden Gavrilo Princip følger Gavrilo fra barnsben til han myrdede ærkehertug Franz Ferdinand. Sideløbende følger vi ærkehertugens liv, og kontrasten er foruroligende. Samtidig sættes de to mands liv i relief mod den krudttønde som østeuropa var på det tidspunkt. Tyrkerne havde i århundreder underkastet sig Bosnien, Montenegro og Serbien, men det tyrkiske herredømme var slut, for derefter at blive afløst af et østrigsk. Nationalistiske grupper af serbere, kroater og enkelte muslimer arbejdede på at gøre oprør mod østrigerne og det ledte til mordet på Franz Ferdinand og mordet blev den gnist der satte Europa i brand.

Den depressive Gavrilo vikles ind i en modstandsgruppe, og sammen planlægger man at myrde ærkehertugen. Aktørerne ønsker blot et frit Serbien og aner nok at noget stort vil følge i farvandet på deres attentat, men de forudser ikke at de dermed kaster verden ud i krig.

Hele albummet er holdt i gråtoner, sort og hvid, i hvad der ligner træsnit. Layoutet følger stemningen, der er både trist og faretruende, da udfaldet jo for læseren er givet på forhånd.

Uheldigvis føles ’Gavrilo Princip’ som en lærebog i historie på gymnasielt niveau. Den er meget faktuel og lettere forvirrende da personerne ligner hinanden ret meget, så man skal være temmelig vågen. Selv Franz Ferdinand bliver forvirret da Bulgarien angriber Grækenland, efter at de netop har kæmpet sammen mod Tyrkiet. Der er kaos på Balkan og det skal man som læser kunne rumme.

Lån tegneserien på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter