0 kommentarer

Frejas blod af Martin Holmslykke

af d. 7. januar 2016
Info
 
Sideantal

352

Udgivet

2015

ISBN

978-87-409-1212-8

Udgave

1. udgave

 

Da veninden og rugemoderen til Christopher Kingos lille datter, Carla, pludselig dør, er det et stort chok. Christopher har for første gang haft Carla hjemme en hel weekend, så da Ditte ikke dukker op som aftalt for at hente Carla, går han nærmest i panik og ringer til hans og Dittes fælles veninde, Isabella Luz.

Det viser sig, at Ditte – tilsyneladende – har begået selvmord, men et mystisk brev adresseret til Christopher og en efterfølgende brand i Dittes lejlighed, gør Christopher sikker på, at hun blev myrdet. Det bekræftes af nogle kryptiske bemærkninger Dittes mor lader falde, og sammen med Isabella sætter Christopher sig for at finde ud af, hvad det var Ditte var i gang med at undersøge, som var vigtigt nok til at få hende dræbt.

Det fører duoen på en rejse rundt i Norden på en søgen efter fire mystiske nøgler, der tilsyneladende har forbindelse til sagnet om den nordiske gudinde Freja, som for at få fingre i smykket Brisingamin, der efter sigende havde magiske egenskaber, lå med de fire dværge Alfrig, Dvalin, Berling og Grer som havde lavet det kunstfærdige smykke.

Men Christopher og Isabella bliver skarpt forfulgt af to grupperinger, en hemmelig loge af ase-troende og en kristen bevægelse, der ikke går af vejen for noget i deres bekæmpelse af hinanden.

Da jeg læste beskrivelsen af ”Frejas blod”, kom jeg til at tænke på Mads Peder Nordbos spændende thrillers ”Odins labyrint” og ”Thuleselskabet”, som også er konspirationsromaner, der benytter sig af elementer fra både kristendommen og den nordiske mytologi.

Martin Holmslykkes bog nærmer sig da også emnemæssigt, men når sprogligt ikke op på siden af Mads Peder Nordbo. Især i starten er Holmslykke yderst beskrivende og fortæller meget detaljeret i stedet for at vise det for læseren (show, don’t tell). Mod slutningen af romanen er det dog, som om Holmslykke er blevet varmet op, og sproget begynder at flyde langt bedre .

Forsiden er meget indbydende, fonten letlæselig og det virker fint at indsætte runetegn m.m. undervejs i fortællingen, men selve den typografiske opsætning uden en fast højre margen gør ikke meget for at fremme læsningen. ”Frejas blod” er udgivet på Saxo Publishing, og jeg tænker, at nogle af mine anker hænger sammen med, at der ikke har været en ekstern redaktør ind over.

På trods af mine forbehold synes jeg vældig godt om idéen bag ”Frejas blod”. Det er ikke ret tit, at jeg har læst om kvindelige loger, og Holmslykkes setup med en modsætning i det indre missionske kristne miljø er godt fundet på. Jeg synes også, at duoens jagt på nøglerne og forklaringerne på, hvordan de er endt der fungerer rigtig godt, og da slutningen lægger op til en fortsættelse, håber jeg bestemt på at få den med, så jeg kan høre mere om formålet med Frejas bog og sammenhængen med kvinders forholdsvise ligestilling i Norden.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter