0 kommentarer

Fødselsdagshistorier af Haruki Murakami

af d. 1. april 2014
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

218

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7129-222-0

Originaltitel

Birthday stories

Udgave

1.udgave

 

Man forbinder ofte fødselsdage med glade mennesker og hyggelige minder. En fødselsdag, med gaver, kage, omgivet af dem man elsker. Men sådan er det ikke med fødselsdagene i denne novellesamling. Murakami har fundet en række noveller, der alle omhandler en fødselsdag. Men ingen af disse noveller udtrykker stor glæde ved denne særlige dag. Der er historien om den lille pige der må mangle sin fødselsdagskage. Historien om den unge mand der ikke gider tage til sin egen fødselsdag, og i stedet sender en anden. En historie medtager døden, en anden en hudløs kejser. En kvinde vælger en meget utraditionel gave til sin mand. En anden kvinde render ved et tilfælde ind i sin gamle elsker; tiden har sat sine spor på dem begge.

Ud af de tolv noveller i samlingen er kun den sidste skrevet af Murakami selv. Derudover bidrager han med et forord, der medtager hans eget forhold til fødselsdage, og baggrunden for hele novellesamlingen. Her får man også Murakamis egne tanker om samlingens noveller, og hans bud på, hvorfor så mange af dem ikke er lykkelige historier. Bogen sidste novelle er Murakamis eget bud på en fødselsdagshistorie. Denne omhandler en piges 20 års fødselsdag, som hun ender med at måtte bruge arbejdende på en restaurant. Men helt almindelig dag bliver det nu alligevel ikke.

Novellerne danner tilsammen et bud på, hvad en fødselsdag kan betyde. Dagen kan være som alle andre, den kan være skelsættende. I alle tilfælde noveller er der dog tale om dage, der vil være længe om at gå i glemmebogen for historiens involverede. Alle novellerne er velskrevne, og er spændende læsning både i samlingens helhed, og også enkeltstående. Dog skal man huske ikke at forvente et værk af Murakami; han har trods alt kun skrevet en lille del af denne samling.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter