0 kommentarer

Farvel til Atocha af Ben Lerner

af d. 1. april 2022
Info
 
Sideantal

200

Udgivet

2022

ISBN

978 87 12 06756 6

Originaltitel

Leaving The Atocha Station - oversat af Tonny Vorm

Udgave

1. udgave

 

Ben Lerner regnes for en af tidens mest betydende amerikanske forfattere og nævnes i samme åndedrag som ikonerne Paul Auster og Jonathan Franzen. På dansk er udgivet romanerne “22:04” og “Topekaskolen”, men først nu får vi Lerners debut og gennembrudsroman, der udkom i 2011.

Den unge amerikaner Adam Gordon får et stipendium, så han kan rejse til Madrid og foretage et forskningsprojekt, som skal munde ud i “et langt researchbåret digt … om litteraturens svar på borgerkrigen.”

Adams projekt er tilpas løst i koderne og lyder tilpas seriøst til, at de spaniere, han omgiver sig med, tager ham alvorligt, uden at han selv behøver at gøre det. For er der én ting, Adam ved, så er det, at han intet ved. Og ikke engang dét er han helt sikker på. ”Måske var det kun min falskhed, der var falsk?”

Året er 2004, Bush-regimet har invaderet Irak, en dramatisk lokal begivenhed er under opsejling, men uanset hvor alvorlige de ydre omstændigheder kan synes, har Adam rigeligt i sig selv og sit kværnende selvforagtende, stofinducerede tankemylder.

Er han en bedrager, eller føles det bare sådan? Adam får løjet sig i bukserne på to smukke, spanske kvinder, Isabel og Teresa, men er alligevel i tvivl om, hvorvidt de har købt hans løgne eller bare lader som om.

Adams gyngende virkelighedsopfattelse får det ikke bedre af, at han fra morgen til aften ryger stærk hash, som der er en overflod af i Madrid. Med hjemme fra staterne har han desuden nogle lægeordinerede gule og hvide piller, som henholdsvis beroliger ham og gør ham søvnløs.

Adam farter mellem syrede kunstudstillinger og digtoplæsninger. Alt sammen på spansk, som han kun fatter brudstykker af. For at skjule sin uvidenhed tillærer han sig forskellige ansigtsudtryk, der skal få ham til at fremstå cool, verdensfjern, overlegen, interesseret på den uinteresserede måde osv.

Forfatteren orkestrerer virtuost en lang række grinagtige situationer, hvor Adam er ”lost in translation” og i sin egen tågede tankeverden. Noget er ren slapstick. Men latteren forstummer brat, da al-Queda bomber Madrids berømte Atocha-banegård med 192 døde og over 2.000 sårede til følge.

“Farvel til Atocha” er en dybt original indfaldsvinkel til tilværelsens ulidelige meningsløshed; ungt menneske i eksistentiel krise, og Ben Lerner skriver hudløst, intelligent, vittigt. Alligevel scorer bogen ikke fuld plade, for handlingen føles somme tider så dobbeltbundet og kryptisk, at man som læser bliver i tvivl om, hvorvidt forfatteren tager pis på én.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter