0 kommentarer

Den magiske lærling af Luis Landero

af d. 12. april 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

451

Udgivet

2000

ISBN

87-568-1529-8

Originaltitel

El mágico aprendiz

 

Matias Moro er en lille pligtopfyldende kontormand uden ambitioner med et ensformigt og forudsigeligt ungkarleliv. Gennem mange år ansat i et bureau for økonomisk, juridisk og skattemæssig rådgivning. En aften bliver han imidlertid tiltrukket af sceneriet omkring et mord begået i en forsømt beboelsesejendom. Han lader som om han er journalist og slipper ind i den lurvede ejendom, der rummer mange sølle skæbner, illegale indvandrere, arbejdsløse, udstødte og ensomme mennesker med en håbløs fremtid. Matias møder den chokerede kvinde, dona Paula, hvis pæne og personlighedsforstyrrede mand lige har dræbt deres søn, og han bliver som ramt af et lyn ved synet af familiens 19-årige datter, Martina.

Til trods for en aldersforskel på 30 år lader Matias sig fuldstændig betage af denne søde rosenknop og skynder sig at finde på en undskyldning for at komme igen. Snart tilbringer han de fleste eftermiddage med at drikke te med dona Paula og en gammel, indtørret tante, mens han kaster længselsfulde blikke efter den unge skønhed. Da det viser sig at familien, sammen med alle andre beboere i ejendommen, er ved at blive sat på gaden pga. gæld, lover han impulsivt at hjælpe dem ud af deres klemme. Kort tid efter har han skrevet en check og bliver nærmest tilbedt som en helt, når han viser sig i ejendommen.

Således opmuntret får Matias en dag ideen til at starte en virksomhed, som skal skaffe arbejde til ejendommens sølle beboere og bruger alle sine sparepenge på at købe en nedlagt fabrik. Sammen med et par kolleger fra kontoret, som viser sig at være rene ildsjæle, begynder han i sin fritid at opbygge en emballagefabrik. Matias er imidlertid temmelig håbløs som direktør. Han er en drømmer og en Don Quixote uden selvtillid, han svinger konstant gennem tro, håb og håbløshed – også når det gælder Martina, som han ansætter som sekretær, men aldrig tør erklære sin kærlighed. Inderst inde ved han jo godt, at han er alt for gammel til hende. Denne tvivl og vankelmodighed er rigtig godt beskrevet. Modet vakler og tvivl bliver til fortvivlelse..

Trods en storstilet indsats for at promovere virksomheden får iværksætterne aldrig gang i salget, og i desperation begynder de at bedrage det firma, som de stadig arbejder for, idet de benytter sig af at selvsamme firma heller ikke har rent mel i posen…

“Den magiske lærling” er fuld af skæve eksistenser. Noget af det bedste ved Luis Landero er at han ser alle mennesker som originaler, alle hans personer gemmer på særegne drifter og adfærdsmønstre, alle er i sig selv en spændende historie, som kunne danne baggrund for nye romaner. Mennesker bliver til juveler i Landeros hænder, det er deri magien består…

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter