0 kommentarer

Vinter i Madrid af Christopher John Sansom

af d. 21. november 2011
Info
 
Sideantal

687

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7116-003-1

Originaltitel

Winter in Madrid

 

Den stilfærdige dreng Harry lærer den socialt engagerede Bernie og egoisten Sandy at kende på kostskolen Rockwood. Bernie og Sandy hader hinanden af et godt hjerte; men den vennesæle Harry etablerer en slags venskab med dem begge.

Mange år senere mødes de igen i Madrid lige efter borgerkrigen. Spanien holder sig stadig udenfor den store verdenskrig, men alle går i frygt for at krigen kommer..

Bernie holdes indespærret på 3. år i en hemmelig arbejdslejr, Sandy udnytter sine evner for bedrageri samt sine forbindelser indenfor Francoregimet til at score nogle nemme penge og Harry bliver af den engelske efterretningstjeneste sendt til Madrid for at afklare, hvilken betydning Sandys lyssky forretninger har for Spaniens engagement i krigen.

Så bliver det lidt mere kompliceret, for Bernies gamle kæreste Barbara er flyttet sammen med Sandy efter at Bernie forsvandt og formodedes at være død. Barbara erfarer at Bernie stadig lever og sætter alt ind på at redde ham ud af koncentrationslejren. Harry har forelsket sig i en sød lille spanier, og sammen hjælper de Barbara, da redningsplanen skal føres ud i livet. Sandy er forinden afsløret på alle måder, men når at stikke af. Redningsaktionen lykkes, men ikke alle overlever..

Forlaget citerer en anmeldelse fra Daily Express på forsiden af “Vinter i Madrid”, hvor man sammenligner Sansom med Carlos Ruiz Zafon. Og selvom “Vinter i Madrid” er udmærket underholdning er det en irriterende dårlig sammenligning. Det eneste fællestræk, jeg kan få øje på er landet, hvor historierne foregår. Og hvis der var tale om fodbold, så ville Ruiz Zafon tilhøre toppen af superligaen, mens Sansom ville rode rundt i 2. division…

“Vinter i Madrid” er i bedste fald godt håndarbejde, men mangler det, som gør forskellen på håndværk og kunstværk. Den er for forudsigelig og skabelonagtig, den mangler et personligt udtryk, og rummer et verdensbillede som modsvarer 40’ernes sort/hvide krigsdramaer. En dosis kærlighed, en dosis spionage, nogle slemme fascister, noget heltemod og en del tårer. Sansom har bagt en kage efter en traditionel opskrift – men så går man selvfølgelig heller ikke helt galt i byen…

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter