De Gyldne Laurbær
0 kommentarer

De bedste familier af Kim Blæsbjerg

af d. 2. april 2024
Info
 
Sideantal

565

Udgivet

2023

ISBN

978-87-434-0325-8

Udgave

1. udgave, 7. oplag

 

Et fantastisk samtidsbillede af to familier i årene 1953-1962 med kemikaliefabrikken Cheminova som omdrejningspunkt.

Husker du Shubidua`s sang Costa Kalundborg, hvor de synger:  ” Hvis du vil være helt alene, så tag til Harboøre Strand. Ud for Villa Cheminova ruller tromlerne i land”. Selv i dag ligger der kemikalieaffald under høfderne, fordi det er for dyrt at rense op……

Kim Blæsbjerg har arbejdet på romanen i 5 år, hvor han har interviewet personer med tilknytning til fabrikken om, hvordan livet forandrede sig efter at kemikaliefabrikken Cheminova slog sig ned på egen efter at være flygtet fra Målev, hvor problemerne blev for mange omkring fabrikkens forurening. I Vestjylland tog man mod fabrikken med kyshånd.

Bogens hovedpersoner er ingeniør Jørn, hans kone Karin og deres datter Vibeke, der flytter med fabrikken fra hovedstadsområdet til Vestjylland for at starte fabrikken op samt arbejderen Niels, der bliver ansat hos Cheminova, mens hans kone Margrethe er udearbejdende på et vaskeri, samt deres tre børn, der passes af mormoderen, mens Margrethe er på arbejde. Cheminova bliver omdrejningspunktet for, hvordan de to familier omgås hinanden både arbejdsmæssigt og privat, mens deres forskellige uddannelsesbaggrunde og opvækst vækker en længsel efter det, de andre kan.

Citat bagsiden: ”De bedste familier” er en fortælling om overgangen fra efterkrigstid til det moderne velfærdssamfund. Om mænds store planer og kvinder, der ikke bare vil følge med. Om venskab og utroskab, loyalitet og svigt. Og om, hvordan mennesker kan tabe stort midt i det fremskridt, de ellers er en del af”.

Kim Blæsbjerg tegner nogle dybe personportrætter og giver stemme til nogle skæbner og en tid, som mange ikke kender noget til. Personerne står lyslevende for læseren og vi tages ved hånden op gennem den Danmarkshistorie, der ændrede sig hurtigt i efterkrigsårene med øget velstand samtidig med at vi hører, hvor hårdt livet har været i Vestjylland for helt almindelige familier. Og hvorfor Cheminova både var en velsignelse og en forbandelse for området og dens beboere.

I dag, hvor vi ved, hvor skadeligt kemi er for naturen, er det ubærligt at læse, hvordan fabrikken forurenede ikke kun naturen, men også var årsag til uhelbredelige sygdomme hos de arbejdere, der havde deres gang på fabrikken. Naturbeskyttelse og arbejdstilsyn var ikke noget, man gik op i.

Bogen er solgt til filmatisering, hvor fokus mere vil være på de to kvinder i familien end fabrikken Cheminova.

Kim Blæsbjerg er en god foredragsholder, så hvis du har mulighed for at høre ham fortælle om bogen og research-arbejdet, kan det stærkt anbefales. Han overvejer at skrive videre på historien, så vi ser, hvad der sker med de to familier op gennem 60’erne og 70’erne. Jeg er ikke vild med tanken, faktisk kan jeg rigtig godt lide bogens slutning – og at man selv får lov at digte videre.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter