0 kommentarer

Hændelsen af Anne Sofie Allarp

af d. 21. juli 2013
Info
 
Sideantal

246

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7137-044-7

 

Cecilie bor sammen med sin mand i en lækker lejlighed i centrum af Madrid. Cecilie og hendes mand har altid haft et godt forhold, hvorimod det er temmelig tydeligt at hans spanske familie er meget lidt begejstrede for hans danske kæreste. Især den dominerende Madre er hele tiden på nakken af Cecilie og da hun og den højtelskede søn venter barn bliver svigermoren endnu mere modbydelig og fjendsk. Hun overvåger hele tiden Cecilie og er meget kritisk overfor den måde hun håndterer sin graviditet – tænk at tage så meget på, når man i forvejen er høj og stor!

“Min vurdering var, at Maria del Carmen brugte minimum ti timer om ugen hos frisøren med det resultat, at hendes frisure af affarvet, udpint hår sad som limet på hendes hoved. Hendes ansigtshud var tyk og gråbrun og vidnede om den daglige dosis af tobak og alkohol, som i længere tid havde været hendes primære næringskilde og samtidig var den væsentligste forudsætning for, at hendes flødefarvede sikeskjorter, alle var i størrelse 34…Et af vores problemer bestod i, at jeg aldrig var faldet i. Jeg gad ikke rose Maria del Carmen for i påfaldende grad at ligne Tollundmanden.”

Problemerne bliver større, da den lille indianer bliver født. Kulturen i Spanien er anderledes og Cecilie har meget svært ved at se det fantastiske i at svigermor og tjenerne kigger ind til hende og den lille i adskillige timer hver dag. Manden Gabriel har ikke den mindste lyst til at bede forældre om, ikke at tilbringe så meget tid sammen med deres førstefødte sønnesøn. Langsomt tager skænderierne mellem Cecilie og Gabriel til indtil alt samvær og samliv er ophørt, og Gabriel konstant sidder ved fjernsynet om aftenen og end ikke henvender sig til sin hustru.

Samtidig bliver livet i den lille lejlighed mere og mere bizart. Cecilie hører uforklarlige bankelyde, bøger begynder at falde ned fra reolerne og Gabriels opførsels bliver til stadighed mere afvigende fra den Cecilie kendte fra før.
Sammen med vennen David opsøger Cecilie “Sociedad pour la Investigación Parapsycológico” der hurtigt kan fortælle, at der gennem tiden er foregået mange mærkelige og farlige ting, i netop Cecilie og Gabriels lejlighed. Konsulenterne besøger snart dagligt lejligheden og konkluderer efter et kort stykke tid, at det er for farligt at blive der. Hun må væk. Men det er ikke nemt, med en mand, der overvåger ens mindste skridt og som langtfra er ligeså elskelig som før indianeren kom til verden. Gabriel er som besat, og Cecilie aner ikke sine levende råd.

Første del af bogen var utroligt underholdende, men alligevel rammende i sine skildringer af mange af problemstillingerne i et tværkulturelt forhold. Jeg nød karakteristikkerne af den altfortærende Madre, og hendes skønne lille engel, der endnu ikke havde sluppet mors skørter helt.

Anne Sofie Allarp, som bor i Spanien med sin mand, siger selv, at det er kulturforskellen som inspirerede hende til at skrive bogen.

Men desværre kommer hun til at sætte sig mellem to stole, da det parapsykologiske kommer til at fylde for meget i romanen. Problemstillingerne med kultursammenstødet kunne sagtens have båret hele bogen igennem, men i stedet kommer den dybereliggende årsag til deres krise til at ligge et andet og efter min overbevisning mindre troværdigt sted.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter