0 kommentarer

Englenes blod af Johanna Sinisalo

af d. 18. november 2021
Info
 
Sideantal

280

Udgivet

2021

ISBN

978 87 7151 690 6

Originaltitel

? - oversat af Siri Nordborg Møller

Udgave

1. udgave

 

”Englenes blod” er noget så sjældent som en kultiveret katastroferoman, hvis dybereliggende budskab er, at menneskeheden qua sit umådeholdne forbrug af naturens ressourcer er ved at begå kollektivt selvmord.

En uhyre velskrivende Johanna Sinisalo har henlagt handlingen til det sydvestlige Finland i en nær fremtid. Orvo, historiens rare hovedperson, er en kreativ bedemand og passioneret biavler. I umiddelbar nærhed af hans skovhytte ligger far Aris kombinerede kvæglandbrug og slagteri, “et rent, effektivt drabsanlæg”.

I grel modsætning til sin kynisk-kapitalistiske bedstefar er Eero, Orvos søn, en engageret dyreværnsaktivist, stifter af Den Animalistiske Revolutionshær, hvis intelligente og vidende blogindlæg samt de ofte bøvede svar fra rasende kødspisere udgør hvert andet kapitel i bogen.

Indledningsvis fornemmer læseren, at der er sket noget forfærdeligt. Ovre fra USA går forlydender om, at enorme kolonier af bier er forsvundet, og da det er bier, der bestøver mange af verdens afgrøder, inklusive dem, der bruges til dyrefoder, breder panikken og fødevaremanglen sig med lynets hast.

Et af Orvos egne bistader viser sig at være forladt, tilbage er kun den døde bidronning. Hvor er de øvrige bier forsvundet hen? Orvo stopper bidronningen i lommen for senere at indsende den til analyse, men da han træder ind i sit redskabsskur, åbenbares noget, der ligner en flænge i virkeligheden. Han får en vision af et stykke jomfruelig natur, som den kunne komme til at se ud, når mennesket engang har udryddet sig selv.

I starten bliver læseren – og Orvo – i tvivl. Er vi ude i noget magisk realisme (à la Murakami), hvor flere verdener kan eksistere side om side, eller skyldes Orvos syner monstro, at han stadig er i chok over en blodig hændelse ovre på hans fars slagteri, som måske, måske ikke involverede hans søn Eero?

”Englenes blod” er pirrende og lidt mystisk, men også hyggeligt hverdagsagtig, når vi hører om Orvos liv som forladt ægtemand, bedemand og bistadeholder. Her demonstrerer den flere gange prisbelønnede Sinisalo sin varme medmenneskelighed og livsvisdom.

Men først og sidst er bogen en stærk og uafrystelig (og en lille smule nørdet) advarsel mod vores ubesindige måde at behandle naturen og dyrene på. Fremover vil denne let chokerede anmelder spise endnu flere grøntsager; og de skal være økologiske.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

 

Bedømmelse
Karakter