0 kommentarer

Smile, you’re travelling af Henry Rollins

af d. 17. november 2021
Info
 
Sideantal

246

Udgivet

2006

ISBN

9780753510308, 0-7535-1030-8

Originaltitel

Black coffee blues, part 3

 

Henry Rollins var sanger i punkbandet Black Flag, derefter sanger i sit eget band, Rollins Band, og bogen her er dagbogsnotater fra Rollins Bands sidste år. Den starter bagfra rent kronologisk, med en rejse gennem det vilde Afrika, hvor han får renset ud efter et hårdt, deprimerende og tumultarisk år, hvor Rollins Band oplevede at blive mere og mere irrelevante for en musikbranche der udelukkende fokuserede på hvad de unge kunne lide. Afrika er ren naturoplevelse væk fra pladeselskaber, fans og journalister. Her oplever han at leve midt i savannen, alene i sit telt, med morgenvækning af en flok bavianer der er ved at molestrere hans telt. De lokale stammefolk, der kun ejer det tøj de har på samt den pæl de vandrer rundt med, morer sig over den hvide mand og hans tilsyneladende panik over noget så trivielt og hverdagsagtigt som en flok skabede, sultne aber. Som skribent er Rollins ekspert i at udstille sig selv, via sin kritik af opførslen hos de ulidelige mennesker han møder og den selvrefleksion kritikken munder ud i. Måske ikke samme dag, men den kommer. Han kan ikke holde andres selskab ud. De få venner han har ser han måske en gang om året. Sin selvvalgte ensomhed er et emne han løbende behandler.  Han skriver gentagne gange at han har bedst alene, hvor de store oplevelser i Afrika ville være blevet ødelagt, hvis han havde haft en rejsemakker. Kvinden i sit liv er for ham et fatamorgana – der var angiveligt en han elskede, men hans asociale natur lader til altid i komme i vejen.

Bogen slutter i ’97 hvor Rollins først er på markeringtour for at promovere bandets nye album. Hans må lære at håndtere journalister og stille op latterlige og underlige tv-optrædender, blandt andet på det underlige MTV, hvor man beder ham vælge en håndfuld musikvideoer ud og præsentere dem i et program. Han respons er at vælge de mest forfærdelige og intetsigende videoer og præsentere dem entusiastisk med svært skjult sarkasme.

Afslutningen kommer på selve tournéen med bandet, hvor kvinder begynder at opsøge hans hotelværelse, og han selv undres over at være blevet rockstjerne i en alder af 37 – og hvad han egentlig kan bruge det til. Den samme refleksion har han, da han fuppes med til et sexshow i Bangkok og ser mere end han nogensinde havde ønsket sig.

Når jeg laver æselører i bøger er det fordi der er noget at vende tilbage til. Noget rammende og interessant. Antallet af æselører i ‘Smile, you’re travelling’ taler sit eget tydelige sprog. Der er gods i den gode, ejegode og dybt asociale Henry. Han går gennem verden med voksende selvindsigt, fantastisk observationsevne og en imponerende evne til at få det oplevede nedfældet.

Altid underholdende, altid helt oppe at køre og deprimeret. Og paradoksalt nok yderst morsom.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter