0 kommentarer

Don Manuel den Gode af Miguel de Unamuno

af d. 19. maj 2022
Info
 
Sideantal

96

Udgivet

2022

ISBN

978 87 7151 764 4

Originaltitel

San Manuel Bueno , mártir - oversat af Henrik Thorsen

Udgave

1. udgave

 

Hvad “Don Manuel den Gode” ikke har i fysisk vægt, har den i åndelige rigdom. De 96 små sider kan meget vel blive de vigtigste, du nogen sinde læser; hvis du altså gider bruge lidt tid på at tænke over dit liv, din (manglende) tro og dine handlinger. Samt meningen med det hele.

Du vil være et klogere og mere afklaret menneske bagefter – det er et løfte! Og ‘bagefter’ handler om sølle 4-5 timers læsning.

I sit ydre handler den lille roman om en spansk præst, der er så from og så inspirerende, at han ender med at blive helgenkåret. Trods smigrende tilbud om vigtigere stillinger i større byer insisterer Don Manuel på at blive boende i sin landsby Valverde de Lucerna ved foden af de store bjerge; han insisterer endog på at bruge mere tid på at hjælpe sin lille flok med fysiske opgaver end med åndelige. Og folket elsker ham for det.

Således også bogens hovedperson Ángela og efterhånden hendes bror Lázaro, der ellers er hjemvendt fra Amerika som gudsfornægter.

Der sker måske ikke ligefrem mirakler omkring Don Manuel, men folk henfalder nærmest i ekstase, når han ved påsketid deklamerer Jesu berømte ord fra korset: “Min Gud! Min Gud! Hvorfor har du forladt mig?”

De henrevne kirkegængere kan ligefrem se den lidende Jesus på kirkens kors udtale ordene.

Det hele viser sig imidlertid at være “et fromt bedrag”. Don Manuel tvivler, som Jesus åbenbart gjorde til sidst, og sine tvivl diskuterer han med de to søskende, som igen diskuterer dem med læseren, i hvem interessante tanker opstår.

For Don Manuel – og for bogens eksistentialistiske forfatter Miguel de Unamuno – er troen underordnet i forhold til vores handlinger. Kun gennem vores handlinger viser vi vores værdi for vores medmennesker.

Glem således alle de dybe spekulationer om meningen med livet, troen på gud og forhåbningerne for det hinsides. Disse tankespind er egocentrisk navlepilleri. Gør noget i stedet! Hjælp andre og hjælp derigennem dig selv.

Personligt fik jeg den tanke, at Troen er antitesen til Livet. Troen beskæftiger sig med det abstrakte, ikke-jordiske. Livet er nu og her – vi har denne ene chance.

“Don Manuel den Gode” er Miguel de Unamunos hovedværk fra 1931, stærkt inspireret af Kirkegaards tankegods. For denne anmelder har den lille bog fået samme betydning som nobelpristager Saramagos åndelige testamente, “Kain”. Disse to bøger viser, hvor vigtig litteratur kan være for vores selvudvikling.

Ironisk nok ville Unamuno givetvis klappe i sine små, afdøde hænder, hvis du efter disse opbyggelige ord gik ud og hjalp nogle mennesker i nød i stedet for at bruge tid og tankevirksomhed på at læse hans bog. Valget er dit.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter