0 kommentarer

Den stumme død af Volker Kutscher

af d. 15. januar 2023
Info
 
Sideantal

619

Udgivet

2019

ISBN

9788711918296

Originaltitel

Der stumme Tod

 

“Den våde hund” hed første bind i Volker Kutschers fremragende Berlin Noir-krimiserie om den egenrådige kriminalassistent Gereon Rath og hans kolleger i det preussiske politi på ’Alex’ (politistationen ligger på Alexanderplatz). TV-serien “Babylon Berlin” bygger på disse bøger.

Med “Den stumme død” er vi nået til bind 2, året er 1930. I Berlins gader slås kommunister og nazister, endnu nogenlunde lige stærke, en vis Horst Wessel myrdes, hvilket forårsager voldsomme optøjer – men herom handler den glimragende historie slet ikke.

Den handler heller ikke særligt meget om et lurvet afpresningsforsøg på Konrad Adenauer, som vil være historisk interesserede læsere bekendt.

Handlingen tager udgangspunkt i en længst glemt konflikt mellem stumfilm og tonefilm. Fra Amerika kom bølgen med tonefilm buldrende, men i det berlinske filmmiljø med de mange stumfilmstjerner var ikke alle overbevist om, at stemmer på film var kunstnerisk berettigede.

En kvindelig filmstjerne får en tung projektør i hovedet under indspilningen af en tonefilm, hendes mandlige modspiller, der også er hendes ægtemand, kaster vand på den glødende lampe, hvorved kvinden dør af et voldsomt elektrisk stød. Sort uheld eller sabotage?

En anden kvindelig filmstjerne findes myrdet i en gammel, forladt biograf – med stemmebåndene omhyggeligt opereret ud.

Gereon Rath kan ikke få de to sager til at hænge sammen, bortset fra at de foregår i det stærkt konkurrenceprægede filmmiljø blandt glamourøse stjerner.

Rath kæmper med løgnagtige filmproducenter, med tåbelige overordnede, med sin egen hang til flasken, med sin tilsyneladende uigengældte kærlighed til den tidligere kollega Charlotte (Charly) Ritter, og i kampenes hede begår han selv et lovbrud eller to.

“Den stumme død” er en stemningsfuld krimi, hvor den altid grundige Kutscher kommer godt ud i hjørnerne af det løsslupne liv i mellemkrigstidens Berlin. Er du til historisk ramasjang, er serien om Gereon Rath gefundenes Fressen.

Lån bogen på biblioteket

 

 

Bedømmelse
Karakter