0 kommentarer

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

af d. 16. januar 2023
Info
 
Sideantal

374

Udgivet

2021

ISBN

9788702298116

Originaltitel

Where The Crawdads Sing - oversat af Anders Juel Michelsen

Udgave

2. udgave

 

Yndere af flot svungne amerikanske dramaer med store følelser, kærlighed og svigt, spænding og gudesmukke naturbeskrivelser (à la James Lee Burke) bør unde sig selv fornøjelsen af Delia Owens’ “Hvor flodkrebsene synger”, der naturligvis allerede er filmatiseret.

Handlingen, der finder sted i 1960’ernes North Carolina, deler sig i to spor, der hen ad vejen samler sig til ét med den uforglemmelige naturpige Kya i hovedrollen.

Kya bor med sin ludfattige familie i den vilde marsk nær kysten. Den voldelige far skræmmer familiemedlemmerne væk ét efter ét, de to sidste er moren og den yngste bror, som er de to mennesker i verden, hun elsker allermest. Også faren forsvinder, og så er 10-årige Kya helt alene i verden.

Hun lærer sig selv alt om den vilde natur, og hvordan den kan forvandles til mad, til salgbare produkter, til udsmykning – og til at skjule én for nyfigne myndigheder, der mener, at små piger bør gå i skole. Denne del af bogen er nærmest som en slags moderne Robinson Crusoe-historie.

Sideløbende følger vi den møjsommelige opklaring af et mord på en lokal skørtejæger, der har haft et godt øje til den skønne Kya.

“Hvor flodkrebsene synger” rummer en dejlig kærlighedsfortælling, hvori indgår Kya og den venlige, storsindede Tate, der lærer den utæmmede pige at læse og skrive, at omgås med andre mennesker og at udnytte sit talent til at skabe en fantastisk karriere som forfatter og tegner.

At bogen er blevet så stor en succes, skyldes også det faktum, at handlingen til dels bygger på Delia Owens’ egen historie. Skuespilleren og produceren Reese Witherspoon fik i sin tid øjnene op for romanen, købte filmrettighederne, og siden er det gået stærkt.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter