0 kommentarer

Elementarpartikler Af Michel Houellebecq

af d. 18. september 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

300

Udgivet

2001

ISBN

87-21-01248-2

Originaltitel

Les particules élémentaires, oversat af Tine Byrckel

 

“Midt i den vestlige verdens selvmord var det klart, at de ikke havde en chance.”

Sådan lyder et citat fra den franske forfatter Michel Houellebecqs gennembrudsroman, og illustrerer med al tydelighed temaet for bogen og dens gennemgribende misantropiske stemning.

Vi følger de to halvbrødre Michel og Bruno, hvis liv på overfladen adskiller sig drastisk men samtidig karakteriseres af de samme problemstillinger; hvad er det gode liv? Hvordan opnår man det? Og kan det overhovedet betale sig at forsøge?

Michel er en verdenskendt molekylærbiolog, som vi møder på et tidspunkt, hvor han vælger at standse sit laboratoriearbejde i en periode for at søge andre veje. Hans halvbror Bruno er en gymnasielærer, hvis liv fuldstændig styres af en altopædende seksuel frustration.
Det dekadente liv opblandet med meningsløshedens frustrerende greb styrer de to halvbrødre hele vejen igennem romanen i deres søgen efter bare en snært af lykke og mening i dagligdagen. Historien er pervers, afskyvækkende, nøgen, frustrerende, forvrænget, uretfærdig, ond og egocentrisk men samtidig også hudløst ærlig og uden forbehold.

Roman er så provokerende, inspirerende, temamættet og skarpt skrevet, at det ikke er nemt at fremhæve enkelte aspekter frem for andre. Den belyser på mange niveauer vores samfund som et kapitalistisk forbrugersamfund, hvor en egoistisk og selvudslettende søgen efter umiddelbar tilfredsstillelse og selvrealisering tilsidesætter alle forpligtigelser og sociale normer. Det er postmoderniteten fortolket på den mest pessimistiske måde. Dette syn opnår forfatteren ved at tematisere hvordan intimitet, kærlighed, seksualitet, identitet, meningsfuldhed, drømme, mål og mange flere temaer perverteres og derved i sidste ende kan føre til menneskeartens undergang!

Er man interesseret i et kritisk perspektiv på tendenser i nutidens samfund kan bogen varmt anbefales. Det er den type bog, der vil (eller bør!) forfølge læseren i lang tid efter læsning, både fordi den er brutal og pervers, men især fordi den samtidig er dyb og skarpt analyserende, på en måde der vil (eller bør!) være tankevækkende.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter