0 kommentarer

De rejsende af Regina Porter

af d. 21. september 2020
Info
 
Sideantal

348

Udgivet

2020

ISBN

978-87-400-5029-5

Originaltitel

The Travellers (oversat fra amerikansk af Ida Jessen)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

En kalejdoskopisk slægtskrønike om to amerikanske familier, en hvid og en sort, som man følger fra 1950erne og frem til Barack Obamas første år som landets første farvede præsident. Med andre ord en roman, et panorama over seks turbulente årtier i USA – fra fremgangen i 60erne, hippietiden, Martin Luther King, yuppie-årene i 80´erne, 90´erne med internettets fremgang og grunge-musik og frem til nutiden.

I udgangspunktet meget spændende og et virkelig godt afsæt for noget, der burde være en helt igennem fremragende roman, men som ifølge denne anmelder alligevel ikke hæver sig over gennemsnittet.

James Vincent Jr har irsk-amerikansk baggrund, er opvokset i en voldelig familie, der flakker rundt på må og få. Trods sin lortede barndom (undskyld mit franske) ender han som succesfuld advokat på Manhattan.

Agnes Miller er løbet skrigende væk fra sin hjemstavn i sydstaten Georgia, hvor hun har oplevet en del grimme og ubehagelige ting. Hun har fundet en ny mand ved navn Eddie Christie og de flytter sammen til Bronx i New York lige inden Eddie udsendes til Vietnam i krigen der.

År senere møder vi Rufus, kaldet Ruff, der er søn af James Vincent Jr. Han gifter sig med Agnes Millers yngste datter Claudia. De to klarer sig umiddelbart fint, veluddannede, sund økonomi, to børn, der er sunde og raske, de tilhører den intellektuelle elite.

”De rejsende” fortæller historien om disse mennesker og mange flere til.

”De rejsende” har på papiret alle de elementer, der skal til for at blive en kioskbasker og bestseller, men der er alligevel noget, der ikke holder helt.

For det første er der ifølge denne anmelder alt for mange personer med i romanen, jeg fedtede rundt i personerne i uforholdsmæssigt lang tid. Hertil kommer, at sproget godt kunne have været bedre, det kan til tider virke som om bogen er skrevet ud fra en tjekliste over hvordan man brygger en god bog sammen – og så kan det komme til at virke lidt forlorent.

Når det er sagt har bogen også en del forsonende elementer. Godt plot, fint gennemtænkt, spændende udgangspunkt at følge to familier gennem flere årtier, man kan se det som en slags udviklingsroman, der i sig selv har spændende og fine elementer i sig. Blot for mange personer og et sprog, der kunne være bedre.

Dette er ikke en dårlig bog, det er blot en bog der desværre ikke hæver sig ret meget over gennemsnittet.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter