0 kommentarer

Buresø-fortællinger af Dy Plambeck

af d. 8. december 2019
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

88

Udgivet

2005

ISBN

9788702033670

Originaltitel

Buresø-fortællinger

Udgave

1. udgave, 3. oplag

 

Helt tilbage i 2005 debuterede forfatteren Dy Plambeck med bogen ”Buresø-fortællinger”, kun et år efter, at hun var blevet færdiguddannet fra Forfatterskolen.

Bogen er udgivet som en digtsamling. Det forstår jeg ret beset ikke en hujende hatfis af. Det eneste, der berettiger til, at det kunne være digte er opsætningen. Der er reelt ikke tale om digte – hvis du spørger mig.

Teksterne er mere skrevet i prosa-form.

Nu kan det ske du spørger: Hvad er det så i stedet for, klogesen, dig der ikke har studeret litteraturvidenskab?

Det er ret beset korte tekster med erindringsglimt fra en opvækst i et sjællandsk landsby-område ved navn Buresø. Forfatteren skriver om forældrene, bedsteforældrene, skolen og nogle af de mennesker, der bor i lokalområdet – og flere af dem er ganske underholdende – og flere af dem også lidt til den sære side. Et par af disse personer er Tomatwoman og Skubbe-Johnny – og jeg er ikke sikker på du ønsker at vide hvorfor Johnny har fået tilnavnet Skubbe-Johnny. Er du alligevel ved at besvime af nysgerrighed skal du helt sikkert have fingrene i denne bog. Herudover er der også tekster, der handler om parforhold – eller rettere om at være i et parforhold.

Jeg kunne have forfatteren mistænkt for, at teksterne er selvbiografiske – også selvom hovedpersonen hedder Mily – men det kan jo også være en måde at distancere sig selv fra fortællingerne på, at man vælger et andet navn til bogens hovedperson.

I det store hele er der tale om en ganske fin bog, der har sine underholdende og sjove sider.
Bogen kan i virkeligheden godt beskrives som en samling tekster, der er med til at beskrive – eller forklare – hvorfor man nu engang – på godt og ondt – er blevet den man er.

Det generer mig som sagt at bogen er solgt som en digtsamling når det nu egentlig lugter mere hen i retning af, at der er tale om erindringer skrevet i prosaform.

Men – forfatteren kan skrive, det er en underholdende bog og ikke en bog man bliver irriteret over at læse. Fin underholdning et par timer, tekster med en høj grad af genkendelighed – men heller ikke ret meget mere end det, dette er ikke en bog, der fuldstændigt slår benene væk under læseren.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter