0 kommentarer

At Leve af Yu Hua

af d. 11. januar 2016
Info
 
Sideantal

234

Udgivet

2015

ISBN

9788771297027

Originaltitel

Huozhe (udg. 1993)

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

“At leve” udkom i 1993 og blev året efter filmatiseret af Zhang Yimou. Filmen blev forbudt i Kina og Zhang fik forbud mod at lave film de næste to år. Uden for Kina blev filmen hyldet og vandt juryens store pris ved Cannes-Festivalen, dette blev samtidig et kæmpe reklamefremstød for bogen, der er endnu mere kontroversiel end filmen.

Bogen er beretningen om rigmandssønnen Fugui Xu, der før den store kulturrevolution lever en sorgløs tilværelser på det lokale bordel hvor han horet og spiller, medens hans kone ser til. Det ender med at han spiller hele familiens formue op, så han istedet for at være den unge herre ender som en forarmet bonde. Han må lide den tort at leje sig ind på en lille bid af familiens tidligere jord, og her forsøger han at forsørge sin familie af den ris han selv kan dyrke.

Vi følger Fugui og hans familie gennem det 20. Århundrede og samtidig får læseren et indblik i den udvikling Kina har gennemgået fra feudalsamfund, tvangsudskrivninger til hæren og op gennem kulturrevolution med dens folkekommuner og sluttelig med reformperioden efter formand Maos død.

Det er en utrolig fascinerende bog om et menneske og den lidelseshistorie, som er med til at forme ham til det, han ender med at blive. Sproget er rigtigt dejligt, og med smukke poetiske metaforer. En god lille bog jeg helt sikkert vil læse igen om et par år.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter