0 kommentarer

Maleren fra Shanghai af Jennifer Cody Epstein

af d. 25. juli 2022
Info
 
Sideantal

420

Udgivet

2009

ISBN

978-87-413-0169-3

Originaltitel

The painter of Shanghai

Udgave

2. udgaver, 1. oplag

 

Jeg fandt denne bog på en bytte-hylde for nogle år siden og har kredset om at få den læst flere gange, men hver gang faldt valget på en anden bog, der skulle læses. Men NU skulle det være, og hold da fast, hvilken skøn bog, der har stået og kaldt på mig fra bogreolen.

Romanen er skrevet over den kinesiske billedkunstner Pan Yuliangs liv, hun blev født i 1899 og døde i 1977. Hun har udstillet på flere kendte museer, blandt andet på Guggenheim, hvor forfatteren Jennifer Cody Epstein så hendes billeder og fik lyst til at skrive om kunstnerens liv. Det er ikke en biografi, men en historie spundet omkring de fakta, som forfatteren har fundet om Pan Yuliangs liv.

Yuliangs forældre dør, da hun er 8 år gammel og hun flytter ind hos sin onkel, der behandler hende godt, lærer hende om skønhed og digte, men hans tiltagende kokainmisbrug og pengemangel, får ham til at sælge Yuliang til et bordel, da hun er 14 år gammel.

En ubarmhjertig verden, hvor Yuilang lærer livets barske sider at kende, men overlever på trods. Snart bliver hun bordellets Favorit, og en dag bliver hun ”givet” af en af sine kunder til en embedsmand, der skal bestikkes. Embedsmanden – Zanhua Pan, takker nej til ”gaven”, men Yuilang har fanget hans interesse.

Zanhua forelsker sig i Yuilang, køber hende fri af bordellet, installerer hende i en lejlighed, afsnører hendes fødder, lærer hende om politik,  nyder hendes selskab, og de dyrker deres fælles interesse for poesi. For at gøre hende til en anstændig kvinde, gifter Zanhua sig med hende på anden hånd og gør hende til sin konkubine. Hans første kone og søn bor et andet sted.

Yuliang fatter interesse for kunst og hendes evner parret med at hun kender de rigtige mennesker, får hende ind på kunstakademiet, hvor hendes kunst får et professionelt tilsnit, og hun begynder at male nøgenstudier af sig selv – til stor forargelse og furore.

Yuliang kommer til Europa, hvor hun skaffer sig et navn i kunstverdenen. Hjemme i Kina venter Zanhua – der reddede hende fra bordellet og som elsker hende højt. Skal hun vælge mellem kunsten og kærligheden – og står hun stadig i gæld til Zanhua for at have muliggjort den position, hun har nu?

En dejlig bog, hvor man kommer ind under huden på hovedpersonerne. Sproget er let, nænsomt, interessant og dragende, og foruden historien om Yuliang og Zanhua, beriges læseren også med dele af Kinas historie og tidens moralbegreber.

Læs den!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter