0 kommentarer

The Amateur af Robert Littell

af d. 27. november 2009
Info
 
Sideantal

302

Udgivet

1981

ISBN

0143038141

Originaltitel

The Amateur

 

Hovedpersonen i det dystre forspil til denne roman, Sarah Diamond, lyder som en ganske særligt skøn kvinde. Desværre henrettes hun med koldt blod af en af de tre terrorister, der angriber den amerikanske ambassade i München.

Som hævn for udåden beslutter hendes efterladte forlovede, knudemanden og kryptografen Charlie Heller, at opspore og dræbe de tre én efter én. Som ansat i CIA har han adgang til højt klassificerede oplysninger.

Snart efter “rider han hævnens hest”… (citeret efter fra Christian Winther).

Forfatteren rammer plet i denne konstant spændende og dybt originale beretning om en hæmmet mand og hans sorg. Det lykkes at udfolde et plot hvor både hovedpersonen og situationen ændrer sig og som læser løsner man næsten selv op samtidig med Heller.

Måske virker netop denne hovedperson så helstøbt i al sin pudsighed, fordi Littell har udstyret ham med sjove træk som et ambivalent forhold til rygning og en teori om at Shakespeare ikke skrev sine skuespil selv.

Men allerbedst er de geniale palindromer, som Heller nu og da fordriver tiden med at konstruere. Når Shakespeare i forvejen spiller en rolle, må et af ordspillene citeres som smagsprøve her:

“Lewd I did live – evil did I dwel”

Prøv selv. Det er samme sætning forfra og bagfra. Med sådanne kapriciøsiteter kan man ikke andet end elske denne fremragende og meget personlige spændingsbog.

Bedømmelse
Karakter