0 kommentarer

Arbejdssky af Bent Vinn Nielsen

af d. 7. januar 2004
Info
 
Sideantal

287

Udgivet

2001

ISBN

87-02-00522-0

Originaltitel

Arbejdssky

Udgave

2.udgave

 

Forsvarsberedt som en kaktus, sur som en citron og nedladende så læserens krummede tæer forkrøbles. Sådan er Lenny, hovedpersonen i denne roman, og sådan føler han sig også selv behandlet.

Lenny er arbejdssky, det er man kommet frem til på socialkontoret. Han bliver uretfærdigt behandlet, for konklusionen, om hans holdning til arbejde, bliver draget under det første møde på social-kontoret. Nærmere bestemt er sagen afgjort af den korpulente sagsbehandlerske med benprotese, som hun (demonstrerende egen arbejdsvillighed) med stolthed halter rundt med. Lenny iagttager sagsbehandlerens stolthed, hendes rødmossethed og sikkert også protesen med et sønderlemmende blik, ligesom han iagttager alt andet. Han bor i en lejlighed, hvor han har to naboer. En af dem er Alex, som han bruger en del tid sammen med. Dette er på trods af at Alex provokerer ham, bl.a. fordi hans øjne er så smukke, og også ret troskyldige. Alex er til enhver tid parat til at tro på Lennys geni, men Lenny lægges med faste mellemrum på is pga. hans grove bemærkninger, som får Alex til at græde. Den anden nabo, Cunni, er stripper, og Lenny cirkler rundt om hende som en planet, uden at være i stand til at nærme sig.

I bogen skildres nutid og fortid sideløbende i et kompromisløst og afslørende sprog, hvor Lenny selv fører ordet. Det er han god til; man drives videre i romanen for at læse om hans næste rammende iagttagelser. Han er bestemt ikke uden (ramsaltet) humor, men afslører også en godt skjult kærlighed til mennesker i hans nærhed. Lenny har menneskekundskab, men ikke livskundskab. Dette er ikke en roman man bliver glad af at læse, men den er utrolig rammende i sin beskrivelse af et trængt menneske og hans forsvarsværker. Og sproget fører én videre og videre og videre.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter