0 kommentarer

Jakob var her. Bogen om Ejersbo af Rune Skyum-Nielsen

af d. 7. september 2016
Info
 
Sideantal

464

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-16604-0

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

I 2008 døde forfatteren Jakob Ejersbo, efter at en ondsindet kræftsygdom havde nedbrudt hans helbred. Han blev kun 40 år, men i sin alt for korte tid på jorden nåede han alligevel at slå igennem som forfatter.

Romanen ”Nordkraft”, der foregår i Aalborg, blev Ejersbos egentlige gennembrud, og efter forfatterens død udgav Gyldendal den romantrilogi om Afrika, som forfatteren havde arbejdet på i årevis og som beskriver forholdet mellem det privilegerede hvide menneske og de fattige sorte indbyggere i Tanzania. Det afrikanske land betød meget for forfatteren, der i flere år havde boet der med forældrene, der var udstationeret af den danske stat.

I 2016, otte år efter forfatterens død, har journalisten Rune Skyum-Nielsen udgivet en biografi om Jakob Ejersbo, der har fået titlen ”Jakob var her”.

Eftersom man i sagens natur ikke kan interviewe en afdød mand har Skyum-Nielsen interviewet Jakob Ejersbos forældre, hans søster, et udvalg af hans venner og eks-kæresten Ditte for at få et indblik i, hvem Jakob Ejersbo var, og hvordan det var muligt for et enkelt menneske at gøre så stort indtryk på sine omgivelser. Disse interviews er samlet i ”Jakob var her” og giver et kalejdoskopisk indblik i forfatterens opvækst i Danmark og Tanzania, om mødet med vennerne og om forfatterens sammensatte personlighed.

Biografien beskriver Jakob Ejersbo som et menneske, der på ydersiden er åben og smilende, men som i virkeligheden både er introvert, bitter på sine forældre og plages af indre dæmoner. Et menneske, der var gift med sit arbejde, som havde svært ved at knytte sig til andre mennesker, men alligevel ønskede at stifte familie. Et menneske, der var påvirket af årene i Tanzania, og som havde vanskeligt ved at indordne sig i Danmark.

”Jakob var her” er ikke kun en bog om forfatteren, men også en bog der handler om Ejersbos bøger.. Bøgerne var så at sige en del af Ejersbos personlighed og kan derfor ikke udelades i en biografi om forfatteren.

Rune Skyum-Nielsen har skrevet en gennemarbejdet, utrolig rørende og meget rammende biografi om Jakob Ejersbo og hans romaner.

Efter at have læst ”Jakob var her” føler læseren, at man kender Jakob Ejersbo, og det føles næsten som et personligt tab, at forfatteren ikke er her mere..

Jeg har fået indblik i forfatterens liv og i, hvordan han arbejdede og researchede, når han skulle skrive en bog. Her ud over fik jeg bekræftet, at man skal forfølge sine mål – og at man skal udnytte tiden med venner og familien, når muligheden er der.

”Jakob var her” er en blændende biografi, den er spændende, men det er også en bog, der er hård at læse – det slider på følelserne at læse om forfatterens sygdom og død. Dette er en af de bedste og mest overbevisende biografier, jeg har læst i årevis – og det er det, fordi bogen er så gennemarbejdet og velskrevet.

Der er lagt knofedt i bogen, og du gør dig selv en bjørnetjeneste, hvis du ikke læser ”Jakob var her”.

Læs bogen, for pokker, det er alt hvad jeg kan sige, det her er den bedste bog, der er udgivet i 2016.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter