0 kommentarer

Salernos Sol af Anne-Marie Vedsø Olesen

af d. 8. januar 2004
Info
 
Sideantal

183

Udgivet

2000

ISBN

87-00-46034-6

Originaltitel

Salernos Sol

Udgave

1.udgave

 

Edgar fra Rochester bliver i 1139 optaget på den tids berømteste lægeskole i Salerno i Syditalien. Her gennemgår han en medicinsk uddannelse og bliver siden livlæge for den smukke franske dronning Eleonore, hvis gemal kong Ludvig under det Andet Korstog forsøger at erobre Damaskus.

Denne roman, der vandt 2.præmie ved Gyldendals og Det Kongelige Biblioteks konkurrence om en middelalderroman, er en lille perle, som på eksemplarisk vis giver et indblik i den tidlige middelalders lægekunst. At det så samtidig lykkes at kombinere dette med en historie om krig og kærlighed, er kun med til at gøre handlingen levende.

I bogens mere stilfærdige passager, som der også er en del af, kan man glæde sig over et særdeles smukt og varieret ordvalg. Det lykkes faktisk at udtrykke Edgars fortælling i vendinger, som har en formidabel klang af middelalder, ikke bare i begreberne, men også i synet på livet og verden.

Det er ikke en bog, der vil meget mere end at fortælle en god historie set fra den unge naive læges synspunkt, men netop fordi hovedpersonens indsigt er underspillet, bliver det hele meget vedkommende og interessant alligevel.

Læs den for de præcise medicinske detaljer, det omfattende kendskab til Europa i midten af det 12. århundrede, og et særdeles lovende sprogligt talent hos en debutant, som lige så godt kunne have vundet 1.præmien.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter