Forfatter og tegner Lasse Bo Andersen – Fem bøger jeg ikke glemmer

af d. 1. oktober 2018
 

Som læser er jeg fortrinsvis tiltrukket af krimi, gys og spænding – og læser i den forbindelse gerne både nyt og gammelt. Jeg har med stor fornøjelse læst alt fra Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Edgar Allan Poe og Dorothy L. Sayers til Umberto Eco, Michael Crichton, Stephen King, Stieg Larsson, Jo Nesbø, Dan Brown, Jean-Christophe Grangé og mange flere.
Men heldigvis løber man som læser også ind i bøger, der sender én i andre retninger.
‘Skildpadder hele vejen ned’ af John Green er en vidunderlig bog med masser af skævhed. Som læser bliver man flere gange efterladt med en klump i halsen over de myriader af tanker, der konstant truer med at spænde ben for vores hovedperson.
‘Kim Novak badede aldrig ved Genesaret’ af Håkan Nesser. En bog i randområdet af krimigenren, men mest af alt en bog med svimlende gode beskrivelser af unge teenageres tanker og fantasier – især om forholdet til det andet køn – og så bliver man som læser sat på noget af en prøve til sidst.
Og jeg indrømmer det gerne: Jeg skreg af grin, da jeg læste ‘En mand der hedder Ove’ af Fredrik Backman. Og jeg kluklo flere gange, da jeg læste ‘Knagsted’ af Gustav Wied.

Til min liste over “Fem bøger jeg ikke glemmer” har jeg valgt nogle bøger (og et par serier), som jeg alle har læst mere end én gang. Værker, som jeg er vendt tilbage til, fordi … nå ja, fordi jeg simpelthen ikke kan glemme dem. Det er værker, der for mit vedkommende kalder på at blive læst og genopfrisket med jævne mellemrum.
Uanset hvilken bog jeg læser, tager jeg altid noget med mig videre. Nogle gange er det meget, andre gange mindre. Værkerne på listen herunder er nogle af dem, der har givet mig mest – og de har på hver sin måde bidraget med brændstof til mit virke.

 

1. Der er ingen ende på Paris af Ernest Hemingway

Bogen emmer simpelthen af nærvær, lykkefølelse, glæde og ungdom. Men også af en vis refleksion over tingene, når historien fortælles på “bagkant”. Den besidder en til tider uhørt detaljerigdom, der indimellem truer med helt at tage pusten fra én. Her er pariserstemning fra 1920’erne for alle pengene. Man kan næsten dufte brødet fra byens bagerier. Eller smage maden, vinen, øllet og aperitifferne på byens mange caféer og restauranter. Bogen er fyldt med både ærlighed og varme, fascination og fejltrin. Man føler en tilstedeværelse ud over det sædvanlige. Og de mange rå og hudløst ærlige portrætter af forrige århundredes store personligheder i litteraturens og kunstens verden står knivskarpt efter endt læsning.
Har man endnu ikke læst bogen, har man en oplevelse til gode.

Læs en anmeldelse af ‘Der er ingen ende på Paris’.

 

 

 

2. Ondskabens øjne af Thomas Harris

En thriller af de helt store. Og Thomas Harris’ beskedne forfatterskab taget i betragtning er det noget af et aftryk, han har sat sig med psykiateren og toppsykopaten dr. Hannibal Lecter. Harris har ganske enkelt skabt et moderne monster, der på én gang både fascinerer og skræmmer én.
I bogen følger vi FBI-agenten Clarice Starlings jagt på seriemorderen Buffalo Bill. Vi følger skiftevis FBI’s efterforskning – vejledt og vildledt af dr. Lecter – og seriemorderen Buffalo Bills bestialske afstumpethed. Det er en hæsblæsende oplevelse. Krydsklip, korte kapitler og en skarp – til tider næsten klinisk – dialog sætter et højt tempo.
Nå ja, så er det jo også en skøn filmatisering, som naturligvis har gjort sit til at udbrede kendskabet til historien og dens egentlige hovedperson. Jeg skal gerne indrømme, at jeg havde set filmen, inden jeg læste bogen første gang. Men det gjorde nu ikke bogoplevelsen mindre, snarere tværtimod.

 

 

 

3. Dyrekirkegården af Stephen King

Denne bog er ren, uforfalsket horror. Den er baseret på en helt igennem skræmmende og gruopvækkende idé, og historien er fantastisk fortalt. Uhyggen kommer ganske enkelt krybende side for side.
Kings sprog er lydefrit. Det er min oplevelse, at han ikke gør tingene sværere, end de er, og det gnidningsløse sprog er med til at suge én ind i fortællingen. Dette til trods for, at man hele tiden kan fornemme, hvor det bærer hen. Man kan næsten se det uundgåelige scenarie for sig ude i horisonten, hvor galt det kommer til at gå … og alligevel kan man ikke slippe bogen. Som læser er man prisgivet lige fra starten af og må bare følge med hele vejen. Respekt!
Jeg sætter generelt stor pris på Stephen Kings forfatterskab, hans idérigdom og hans let tilgængelige sprog, men jeg holder nu mest af hans tidlige værker, og jeg kunne også have valgt ‘Ondskabens hotel’, ‘Den døde zone’, ‘Cujo’ eller hans novellesamling ‘Natholdet’.

Læs en anmeldelse af ‘Dyrekirkegården’.

 

 

 

4. De gales havn af Hermann og Greg i serien om Bernard Prince

Som et barn af 60’erne er jeg vokset op på et tidspunkt, hvor tegneserier havde en absolut gylden periode i Danmark. Og da jeg har tegnet lige siden, jeg første gang fik en blyant i hånden, blev jeg helt uundgåeligt draget mod stribernes farverige, fantasifyldte univers. Derfor kan jeg ikke lave en liste som denne uden også at vælge en tegneserie. Valget er faldet på tegneseriealbummet ‘De gales havn’ i serien om Bernard Prince.
Jeg kunne såmænd nemt have valgt et andet album i serien eller for den sags skyld en helt anden serie af de mange gode fransk-belgiske tegneserier (det var dem, jeg læste flest af) som f.eks. ‘Blueberry’, ‘Linda og Valentin’, ‘Red Kelly’ (også af Hermann og Greg) eller Vindens Passagerer. Eller alt – som i absolut alt – af Jacques Tardi.
Valget af Bernard Prince skyldes Gregs manuskripter. Andre ville helt sikkert vælge serien for Hermanns formidable tegninger, men i min optik har Gregs historier altid været det bærende element i serien. De er både stramt fortalt, har gode plots placeret i spændende omgivelser – ofte et sted, hvor naturen har en afgørende indflydelse på handlingen – og er udstyret med en meningsfuld, mundret dialog, der helt naturligt driver fortællingen frem. De gales havn er bestemt ingen undtagelse.

 

 

5. Spøgelsesslottet af Robert Arthur

Som rosinen i pølseenden må jeg nødvendigvis tage en afstikker tilbage til barndommen og vælge en bog i serien Alfred Hitchcock og de tre detektiver. Det kunne stort set have været en hvilken som helst titel i serien, men lad os for god ordens skyld nu bare tage den første.
Jeg kan svagt mindes, at jeg som barn har læst de forskellige klassikere såsom Robin Hood og Ivanhoe samt flere af Jules Verne og J. F. Coopers bøger – sandsynligvis i diverse forkortede udgaver. Jeg kan huske, at jeg har læst en bunke Kim-bøger og enkelte Jan-bøger (mine ældre brødre havde efterladt en hel skuffe fuld af især Kim-bøger) og flere Tarzan-bøger. Jeg var en overgang stor Tarzan-fan og nød i høj grad også Joe Kuberts tegneserieversioner af bøgerne. Men netop serien Alfred Hitchcock og de tre detektiver er den, jeg husker allerklarest. Jeg kan tydeligt huske, hvordan den serie greb mig med sine kulørte plots og sine fængende titler. Og den har sat sine spor i mig. Serien har helt sikkert ligget i baghovedet på mig, da jeg skrev mine egne detektivhistorier om Mesterdetektiven Vic Baskerstreet.
Som voksen har jeg genlæst flere af bøgerne i serien, og de vækker stadig gode minder om barndommens læseoplevelser og det medrivende i at læse noget fantasifuldt og spændende. Og så kan jeg mindes, at bøgerne gav mig lyst til at finde på historier selv – og det er jo slet ikke den værste evne, bøger kan have.

_________________________________________________________________________________________________

 

Om Lasse Bo Andersen:

Bag signaturen LBA står forfatteren og tegneren Lasse Bo Andersen, der lige nu er aktuel med serien R.I.P. – en bogserie for 10-12-årige, fyldt med vampyrer, gys og spænding. Han har derudover skrevet zombieserierne Zombie Splatter og Zombie Splatter Efterskælv, detektivserien En sag for Mesterdetektiven Vic Baskerstreet og flere gyserfortællinger for børn og unge.

Lasse Bo Andersen har desuden humor-bøgerne Den lille Stygge om Computere og Rigtige mænd ta’r ikke sikkerhedskopi samt tegneserierne Klipfisk, Løvejagt og Fodballe F.C. m.fl. på CV’et – og så har han leveret historier og idéer til Anders And & Co.

www.tekstogtegning.dk

Følg Lasse Bo Andersen på Facebook
Følg Lasse Bo Andersen på Instagram

Læs anmeldelser af Lasse Bo Andersens bøger på Bogrummet

Forfatterfoto: Ida Marie Andersen

__________________________________________________________________________________________________