Forfatter Jens Henrik Jensen – Fem bøger jeg ikke glemmer

af d. 1. december 2016
 

OM MIG SELV SOM LÆSER

Jeg har altid været glad for bogstaver og ord. Jeg erindrer tydeligt mit første forhold til bøger: nemlig at det var møgirriterende, at jeg IKKE selv kunne læse dem, og at jeg derfor var nødt til at tigge og bede om højtlæsning.
Det havde min far dog stor forståelse for, og selv om han havde et fysisk hårdt job som landsbyvognmand – og var dødtræt allerede først på aftenen – så tog han sig altid tid til at læse højt for mig. Han holdt meget af de gamle klassikere – og det gør jeg også.
Da jeg selv blev i stand til at læse, hvilket indtraf ganske hurtigt, så kastede jeg mig over De 5, De tre detektiver og senere alt, hvad der kunne støves op af gamle prærie- og indianerfortællinger, og senere igen slugte jeg hvert et bogstav fra Alistair MacLeans hånd.
Siden tog krimierne over, men jeg læser gerne andet. Desværre er jeg ”erhvervsskadet” og dermed en umådelig langsom læser i dag. Jeg vender og drejer, hvorfor noget fungerer – eller ikke fungerer i en bog. Så det sænker tempoet betragteligt…
Jeg har valgt disse fem bøger, som har sat sig varige spor:

 

verdensomsejling1) EN VERDENSOMSEJLING UNDER HAVET af Jules Verne.

Kaptajn Nemo i den berømte ubåd Nautilus fastholdt min opmærksomhed hvert sekund, når min far læste højt. Det kunne have været andre bøger af Jules Verne – men også kaptajn Marryat. Når mine egne drenge bliver lidt ældre, skal de også præsenteres for alle ”drenge-klassikerne”.

Læs en anmeldelse af ‘En verdensomsejling under havet’

 

 

 

 

 

 

2) ØRNEBORGEN af Alistair MacLean.img038

Man kan jo få åndenød bare af at tænke på denne formidable klassiker. Uanset om det er i bogform eller filmformat, hvor blandt andre Richard Burton og Clint Eastwood har mejslet sig ind i hukommelsen i deres roller undervejs i kampen for at indtage Ørneborgen, der knejser deroppe på bjergtoppen. Både in real – og i hukommelsen…

 

 

 

 

 

 

dengamlemand

3) DEN GAMLE MAND OG HAVET af Ernest Hemingway.

Den klassiske fortælling fra 1952 er den første fra Hemingways hånd, som jeg stiftede bekendtskab med. Og jeg har siden læst den flere gange. Sin lidenhed til trods er det en kæmpestor fortælling, og den gør indtryk hver gang. Den gamle fisker Santiagos døgn med sin kæmpefangst og kampen mod hajerne er så genialt konstrueret og fortalt: menneskets kamp …

Læs en anmeldelse af ‘Den gamle mand og havet’

 

 

 

 

 

4) ÅNDERNES HUS af Isabel Allende.aanderneshus

Den verdensberømte fortælling og slægtsroman holdt mig fanget i al sin blomstrende ordskønhed og latinamerikanske fabuleren. Jeg er fascineret af Sydamerika og kulturen og har siden læst andre titler fra landene, som jeg selv har rejst igennem næsten alle – men ingen har gjort indtryk som denne.

Læs en anmeldelse af ‘Åndernes hus’

 

 

 

 

 

 

sjakalen5) SJAKALEN af Frederick Forsyth

Den britiske mesterfortæller har en stor plads i mit hjerte og i min bogreol. Sjakalen er 24 karat, og Forsyth opererer med en naturlig lethed i feltet, hvor spænding skabes i mødet mellem virkelighed og fiktion.

Læs en anmeldelse af ‘Sjakalen’

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________

 

 

Krimiforfatter Jens Henrik Jensen

Om forfatteren:

Jens Henrik Jensen, født 1963, i Søvind ved Horsens. Uddannet journalist. Over næsten 25 års ansættelse på Dagbladet JydskeVestkysten i Esbjerg både sportsjournalist, redaktionssekretær, nyhedsredaktør og nyhedschef.
Fuldtidsforfatter siden 2015.

Læs mere på Jens Henrik Jensens hjemmeside

Læs anmeldelser af Jens Henrik Jensens bøger på Bogrummet

 

Foto: Nils Lund

 

 

_______________________________________________________________________________________________________