Forfatter Daniel Boysen – Fem bøger jeg ikke glemmer

af d. 1. februar 2017
 

For mig er ’det at læse’ en ting, som kom sent ind i min tilværelse. Jeg er vokset op på landet og koncentrerede mig i mange år om at sætte kartofler i jorden, sortere roer, grave huller i baghaven; altså generelt at være praktisk anlagt. Senere opdagede jeg litteraturen, der for mig hænger meget sammen med det praktiske arbejde. Jeg kan godt lide, når fortællingen tager mig med ind i en praktisk virkelighed: Noget der skal undersøges, udbedres eller undviges ved hjælp af viden om verden. Mine læseoplevelser kredser ikke om en bestemt genre, men jeg holder af nysgerrigheden som greb i og som udgangspunkt for et værk.

 

1) Efter mørkets frembrud af Antoine Choplin, Forlaget Etcetera, 2016


Romanen giver et knivskarpt indblik i en verden, der på mange måder ikke længere eksisterer. Den viser, hvordan en vedvarende ulykke kan påvirke flere generationer. Atomulykken er med andre ord ikke enkeltstående, men fortsætter og spredes med vinden, lægger sig i støvet og sætter sig i sindet. I forlængelse af ulykken er de mesterlige psykologiske skildringer, der giver et interessant indblik i, hvad sorg og desperation kan gøre ved mennesker. Det var en helt overrumplende læseoplevelse, der både bevægede og forundrede.

 

 

 

 

2) Jeg nægter af Per Petterson, Batzer og Co., 2013 (og resten af forfatterskabet)


For mig er det en af de største åbenbaringer at læse Per Petterson. Hans skildringer af netop det praktiske; mødet mellem mennesker, at fiske, at fælde træer og så videre, er eminent. I denne fortælling om to venner, der tilfældigt møder hinanden igen efter 35 år, optrævles en historie om et venskab, og nogle af de problemer man står overfor i familien. En smuk bog om drenge og deres venskab.

Læs en anmeldelse af ‘Jeg nægter’.

 

 

 

 

3) Alfabet af Inger Christensen, Gyldendal, 1981 (og resten af forfatterskabet)


Inger Christensen er på mange måder en helt fantastisk digter, der ofte tager udgangspunkt i, hvad der findes og hvordan det kommer til udtryk i verden. I Alfabet skriver hun om ting, der findes; cikaderne, abrikostræerne, brintbomben, atombomben og kartoflerne bare for at nævne lidt. Jeg har aldrig læst en anden digter, der kunne imponere mig som hende – fra en linje til en anden kan hun skifte fra at optælle de døde ved Hiroshima og Nagasaki til at stå og skrælle kartofler i køkkenet. Hun er en stor inspiration i min egen digtning.

Læs en anmeldelse af ‘Alfabet’.

 

 

 

4) Inferno af August Strindberg, læst på svensk, udgivet af Nordstedts i 1994 ud fra originaludgaven fra 1897


August Strindbergs forfatterskab er kompliceret, ligesom hans person. I Inferno følger vi tid i Paris, hvor han drikker absint og forsøger at udvinde guld fra kul. For at gøre dette har han forladt sin anden kone og deres barn. Det siger måske næsten sig selv, men det bliver en rejse gennem de mørke sider af det menneskelige sind, hvor virkeligheden stille og roligt glider fri af hans hænder. Bogen betyder i særdeleshed noget for mig, fordi den udgjorde den ene halvdel af en duo til mit speciale, hvor den anden er Knut Hamsuns ”Sult”.

 

 

 

 

5) Glasklokken af Silvia Plath, Gyldendal, 2016 [oprindeligt udgivet i 1963]


En sitrende roman om den unge Esthers sammenbrud. Skrevet i et elektrisk sprog og med stor indsigt i menneskelige relationer – og når de bryder sammen. Samtidig er den et kritisk portræt af 1950’ernes USA, og de roller kvinder blev pålagt i samfundet. Især sproget imponerer mig – der er en stort overskud til at beskrive sindets udvikling gennem vanviddet i fortællingen.

Læs en anmeldelse af ‘Glasklokken’.

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________

Om Daniel Boysen: 

Daniel Boysen (f. 1986) skriver ofte om forandringer i den menneskelige psykologi i en naturvidenskabelig sammenhæng. I 2015 fik han udgivet digtsamlingen ‘RØNTGEN’ på Det Poetiske Bureaus Forlag. I 2016 fik han udgivet den meget anmelderroste roman ‘Fordi ilden er vores’ på forlaget Jensen & Dalgaard. Han modtog i 2016 et arbejdslegat af Statens Kunstfond til arbejdet med sin næste roman, der er planlagt til udgivelse i april/maj 2017. I år medvirker han desuden i HER ER DK på Brøndums Forlag og i Atlas over Aarhus/365TEKSTER, hvor litteraturen bliver udgivet på fx muleposer og husgavle.
Han samarbejder desuden med musiker Mikkel Julius i Børn af Byen, og er stifter og daglig leder af arrangørfællesskabet Litterær Lounge.

 
Se mere om Daniel Boysens forfatterskab på hans hjemmeside

Læs om Daniel Boysen på Bogrummet

Læs en anmeldelse af Daniel Boysens bog, ‘Fordi ilden er vores’

Forfatterfoto; Mariana Gil

_________________________________________________________________________________________________________