Forfatterportræt: Delphine de Vigan – Det franske frembrud

af d. 1. februar 2017
 

Delphine de Vigan – 50 år gammel og fyldt med fortællinger, der har berøring med virkeligheden.

Hun er født den første dag i marts, og hun har været studerende på Litteraturhistorie i Frankrig, uagtet at det skulle give hende ståsted som forfatter. Ikke desto mindre udgave hun i 2001 sin første fortælling – Dage uden sult.

Hendes seneste udgivelse er Baseret på en sand historie, som i 2016 er udgivet af People´s Press.
Det var hendes anden bog – No og mig – der gav hende berømmelse, gennemslagskraft og læsere i Frankrig og viden om, hvorved hun kunne forlade sit job i marketingsbranchen. Denne bog endte med at sælge i over 175.000 eksemplarer i Frankrig, og den er efterfølgende solgt til udgivelse i 17 lande, mens den også er blevet filmatiseret.
Læs en anmeldelse af No og mig her

I hele sit forfatterskab har hun kredset om den selvbiografiske vinkel, den såkaldte autofiktion, og også over litteraturens rolle i dag.

I Danmark er hun ganske givet mest kendt for bogen Alt må vige for natten, som udfolder sig som et romanportræt af hendes moder. Delphine de Vigans mor tog sit eget liv som 61-årig, og derudfra forsøger Delphine de Vigan at skrive sin mors historie frem i et forsøg på at forstå hendes trængsler. Læs en anmeldelse af Alt må vige for natten her
Denne bog viser sig samtidig som en tematisering af forholdet mellem mor og datter og af, hvordan fortidens legeplads – barndommen – kan vise sig i et andet lys, end man som sådan går og forestiller sig, der er mytologisering og fortryllelse (undertiden) forbundet med at erindre sin barndom.
Delphine de Vigans er ikke just lagkage med lys og flødeskum.

 

Læs mere om forfatteren og se hendes udgivelser her