0 kommentarer

Yak og Yeti: blues for Chenga af Peter Laugesen

af d. 20. oktober 2016
Info
 
Sideantal

141

Udgivet

2012

ISBN

978-87-21-03677-5

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

I 2012 udgav Peter Laugesen (født 1942) digtsamlingen ”Yak og Yeti”, der er blot en af forfatterens cirka 50 bøger; det er med andre ord et værk fra en erfaren og moden forfatters hånd og en bog jeg – uvist af visse årsager – havde høje forventninger til, allerede inden jeg begyndte at læse bogen.

Digtsamlingen med den spøjse titel ”Yak og Yeti” er i virkeligheden mere små tekststykker, end det er egentlige digte, og disse tekster indeholder flere af forfatterens tanker og overvejelser om den nære omverden, om kunsten, der spiller en stor rolle for forfatteren, om litteraturen og om døden, der rykker tættere og tættere på, når man som Peter Laugesen har passeret de 70.

Teksterne i bogens første del starter noget dystert. Digtene handler her om døden og tanker om, at sjælens motor snart slukkes, at nye årstider kommer og går, efter vi dør og at ”Dødens nærhed gør alting sødere” (side 17). Disse tekster indeholder – trods det dystre tema – en glæde over at være til i verden og beskriver forfatterens evne til at sætte pris på nuet og de små ting i tilværelsen, inden man drager bort.

Mange af teksterne har en melankolsk tone over sig, men der er også noget næsten rørende ved disse digte, fordi læseren mindes om, at livet smukt og at de stille og små glæder i tilværelsen kan have stor værdi.

”Yak og Yeti” er en samling tekster, der både indeholder sorg og glæde og (som nævnt) har tendens til at få læseren anbragt i en melankolsk sindstilstand – men dog en tilstand, hvor man får genopdaget en glæde ved hverdagen.

”Yak og Yeti” er en ganske fin og udmærket digtsamling, som jeg satte pris på at læse. Forfatteren har gjort sig eftertænksomme og velovervejede tanker om tilværelsen og har formået at skrive en serie præcise og tekster, som jeg fandt læseværdige.

Bogen indeholder ca. 10 sider med håndskrevne digte, der er skrevet med så grim håndskrift, at det faldt mig umuligt at få mening og sammenhæng ud af teksterne. Det var et irritationsmoment for mig, at disse håndskrevne tekster skulle med i digtsamlingen, dels fordi jeg ikke kan se formålet med at sætte håndskrevne tekster ind, men også fordi jeg ikke fik noget ud af at læse lige disse digte.

I det store hele er ”Yak og Yeti” dog en glimrende digtsamling med gode pointer og et klart formål. Jeg synes Peter Laugesen har udført et solidt stykke arbejde med denne digtsamling, forfatteren kan virkelig sit håndværk, og derfor kan jeg kun anbefale, at andre også læser ”Yak og Yeti”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter