Pulitzer Prize
0 kommentarer

Harlem Shuffle af Colson Whitehead

af d. 20. april 2022
Info
 
Sideantal

411

Udgivet

2021

ISBN

978 87 400 7106 1

Originaltitel

Harlem Shuffle - oversat af Inger Kristensen

Udgave

1. udgave

 

“Harlem Shuffle” er en herlig, gammeldags roman, hvor helten stik mod alle odds skal kæmpe sig hele vejen fra samfundets stinkende bund op til en position blandt de glitrende stjerner. Og hvor læseren jubler efterhånden, som helten når sine delmål undervejs –

– Ikke ulig eventyret om ”Klods-Hans”, der med snilde og beskedne midler vinder prinsessen og det halve kongerige.

Den største overraskelse i bogen er vel sagtens, at samtlige hovedpersoner er sorte. Men det glemmer den privilegerede hvide læser hurtigt, for mennesker er jo mennesker – uanset hudfarve – og den dobbelte Pulitzer-vinder Colson Whitehead lader storsindet dårskaberne være lige store på begge sider af raceskellet.

Handlingen finder sted i 1960’ernes New York, i den sorte bydel Harlem, hvor de eneste lejlighedsvise hvide besøgende er brutale, racistiske betjente med deres uundværlige knipler og pistoler, som de ustraffet bruger efter forgodtbefindende. Der er endnu mange år til det skelsættende George Floyd-mord.

“Carney var lovlydig i den forstand, at han ikke var så kriminel igen…”

Vores ukuelige helt Ray Carney er fremadstræbende møbelhandler, gift med underskønne Elizabeth og snart far til to. Møbelsalget går efterhånden så godt, at han egentlig godt kunne undvære de varme varer, der omsættes via bagbutikken.

Beklageligvis får hans plattenslager af en fætter, Freddie, rodet sig ud i et farligt røveri mod et lokalt hotel, og pludselig er Carney indviklet i alt muligt snavs med gangstere, korrupte betjente og andre misliebige typer. Somme kommer smertefuldt af dage.

Ikke for første og desværre heller ikke for sidste gang mumler Freddie brødebetynget til Carney: “Det var ikke meningen, det skulle gå ud over dig.”

Freddies kuldsejlede planer bliver ved med at ramme vores sagesløse Carney i nakken. Og modstanderne bliver farligere og farligere – først en højt profileret sort advokat med en tvivlsom nebengesjæft, til sidst en af New Yorks rigeste hvide familier, byggedynastiet van Wycks. Det ender med at blive både blodigt og ganske spændende.

Colson Whitehead, der blandt andet er manden bag den berømmede (men i min optik ikke helt vellykkede) “Den underjordiske jernbane”, har denne gang skrevet en velsmurt røverhistorie med megen charme og et tilpas pift raceindignation. 60’er-stemningen er flot ramt; det er lige før, man ønsker sig tilbage til de knap så gode, gamle dage.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter