0 kommentarer

Varamo og Litteraturkonferencen af César Aira

af d. 4. november 2016
Info
 
Sideantal

198

Udgivet

2016

ISBN

9788779737839

Originaltitel

Varamo (spansk), El congreso de literatura - Oversat af Rigmor Kappel Schmidt

Udgave

1. udgave

 

César Aira bruger hverken mange sider eller mange ord på at ramme nøjagtigt det, han har på hjerte. Det ændrer ikke på, at hans fortællinger er store og med dybde.

Jeg takker Forlaget Tiderne Skifter for denne samling af lækre fortællinger, to stk.: Varamo og Litteraturkonferencen, for her er scenen virkelig sat til stor underholdning, hvor grænsen mellem fiktion og virkelighed virkelig brydes.

Første fortælling på scenen er Varamo.
Her møder vi Varamo, som vandrer rundt i Panama og er blevet ganske paranoisk over at have modtaget sin løn fra Ministeriet i falske pengesedler.
Han har en mor, der er en hæmsko, og han søger ly i cafémiljøet. En dag går det lettere galt, idet Økonomiministeren er ude for et trafikuheld under fartkonstantløbet, og derfra trækkes Varamo ind i en jungle af sammentræf, hvor han bliver ganske mere og mere bange.
Han får end ikke tid til at udføre sin hobby, om end han ej heller er vanvittig ferm til det – balsamering af dyr. Det ender med et måltid, med sygdom til følge, og han finder frem til, at han kan beskrive det og udgive det, tjene sande penge derpå.
Det er drømmelogisk og forførende læsning, hvorunder det debatteres, hvordan dækket direkte tale har sin gang i skønlitteraturen.

Dernæst støder læserens øjne ind i Litteraturkonferencen.
Vi træffer her César Aira.
Han er træt af, at han ikke evner at virke som forfatter inden for den snævre kreds af minimalisme. Han beklager, at hans tanker tager ham med til steder, han ikke havde forestillet sig.
Han har svært ved at tøjle dem.
Han sadler om og skriver anderledes.
Således ser César Aira her som en skriftens vampyr, fordi han suger sig fast på andres stilarter og laver en blanding af sagerne. En celle fra Carlos Fuentes skal – som Aira ser det – hjælpe ham, og en hveps sendes af sted efter cellen, men noget går galt undervejs.
I denne korte roman er der atter en glimrende leg med grænserne, fiktion og virkelighed.

Tak til Tiderne Skifter for anmeldereksemplar.

Læs mere på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter