0 kommentarer

Altid tilgivelse af Anne B. Ragde

af d. 4. november 2016
Info
 
Sideantal

304

Udgivet

2016

ISBN

978-87-638-4784-1

Originaltitel

Alltid tilgivelse

 

I årene 2007-2008 udkom Anne B. Ragdes velskrevne og meget læste trilogi ”Berlinerpoplerne” på dansk. Det var historien om de tre meget forskellige brødre Tor, Margido og Erlend fra gården Neshov, som efter mange år mødes, da moren ligger for døden. Hun var ikke et rart menneske, og ved hendes dødsleje afsløres familiens dystre hemmeligheder. Trilogien sluttede barsk med ”Ligge i grønne enge”, hvor Tors datter Torunn har overtaget gården, men stikker af fra brødrenes forventninger.

I ”Altid tilgivelse” er der gået 3,5 år. Torunn har levet sammen med den notoriske utro hundeopdrætter Christer i det østlige Norge, men hun ejer stadig Neshov ved Trondheim, som hun arvede efter Tors død. Erlend og hans mand Krumme er blevet fædre, og lever nu et lykkeligt storfamilie-liv i København med deres to lesbiske veninder, som er mødre til de tre fælles børn. Margido har travlt med sin bedemandsforretning, og lever ellers sit stille fredsommelige liv med jævnlige besøg hos faren på plejehjemmet.

Torunn er blevet 40 år og er langt fra tilfreds med sit liv. Da Christer lufter sin nye flamme lidt for åbenlyst, tager Torunn en hurtig beslutning og besøger uanmeldt Margido. Trods hendes bratte exit sidst de sås, tager han imod hende med åbne arme, og det bliver en ny start for Torunn, som beslutter sig for at flytte tilbage til Neshov.

Det er længe siden, jeg læste de første tre bøger i serien, så detaljer fra historien er naturligvis gået tabt. Anne B. Ragde får dog samlet løbende op på tidligere begivenheder, og jeg synes hurtigt, at jeg kom tilbage i universet.

Romanen fortælles i to dele. I første del hører vi om, hvordan det er gået Torunn, Margido, Erlend og farfaren siden sidst, mens anden del handler om Torunns rejse tilbage til Neshov. Selvom historien ikke er så handlingsmættet som i de første bind, så står personerne så lyslevende, at man bare vil vide mere om dem.

Ragde skriver som altid godt og levende, og ”Altid tilgivelse” er et pragtfuldt gensyn med familien fra Neshov. Her er mere feel-good stemning end i de første bøger, men Ragde serverer stadigvæk en anderledes familiesaga med et twist.

En stor anbefaling herfra. Jeg håber ikke, at dette bliver det sidste vi hører til Neshov-familien.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter