Nobelprisen
0 kommentarer

Troldmanden fra Lublin af Isaac Bashevis Singer

af d. 14. december 2022
Info
 
Sideantal

221

Udgivet

1979

ISBN

9788711475584

Originaltitel

דער קונצנמאכער פון לובלין (Der kuntsnmakher fun Lublin); engelsk titel: The Magician of Lublin; oversætter: Lilian Cipikoff

Udgave

1. e-bogsudgave

 

Troldmanden fra Lublin, historien om den jødiske tryllekunstner Jasha Masur, er den af Isaac Bashevis Singers romaner, som mange anser for hans bedste værk. Den udkom i 1959 som føljetonroman på den jiddische New Yorker avis Forverts og blev oversat til engelsk et år senere. Den danske udgave ved Lilian Cipikoff kom først på gaden tyve år senere, i kølvandet på Nobelprisen i litteratur, som Singer modtog for sit livsværk i 1978.

Bedste Singer-bog eller ej, Troldmanden fra Lublin rummer i hvert fald de fleste emner og konflikter, som den polsk-amerikanske Nobelpristager elsker at udforske og uddybe i sine tekster: Konflikten mellem det traditionelle jødiske liv og det moderne, liberale samfund. Religionernes svar på livets store spørgsmål og videnskabernes svar. Og så selvfølgelig kærlighedens glæder og genvordigheder.

I Troldmanden fra Lublin er det den geniale hypnotisør og tryllekunstner Jasha Masur, der står i centrum af de singerske konflikter. Opvokset i et traditionelt jødisk hjem, vender den voksne Jasha sig væk fra sine forfædres strenge religiøse liv. Han begynder at rejse rundt i den polske provins og underholde folk med sine tricks og illusioner. Snart bliver han til en meget efterspurgt tryllekunstner, der optræder på de store scener.

Magi er imidlertid ikke den eneste kunst, Jasha forstår sig på: Han er en Don Juan par excellence og er sin hustru utro med ikke mindre en tre kvinder. Han klarer uden større vanskeligheder både den farlige linedans, som er en del af hans show, og den ikke mindre risikable balanceakt mellem ægteskabet og flere affærer — indtil hans sidste erobring, en kristen kvinde, beder ham om at konvertere til katolicismen og forlade landet med hende.

Selvom han er vildt forelsket i kvinden og gerne vil prøve lykken med sin tryllekunst i udlandet, stiller det at skulle vælge mellem hans forfædres tro og kristendommen, mellem hans hjem i Lublin og udlandet og ikke mindst mellem hans trofaste hustru i mange år og den “nye kvinde” ham overfor så stort et dilemma, at han mister sin tidligere selvsikkerhed, og tingene begynder at gå frygteligt galt for ham og hans nærtstående.

Singer er en sand mester i at fremkalde stemninger. Han skaber et varieret persongalleri, skildrer detaljeret aktørernes karaktertræk og deres indbyrdes forhold. Det billede han tegner af det jødiske mindretalsliv og berøringspunkterne med det kristne flertal i 1800-tallets Polen har ikke kun en stor litterær, men også en stor dokumentarisk værdi.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter