0 kommentarer

Doppler af Erlend Loe

af d. 11. juni 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

176

Udgivet

2005

ISBN

87-02-03555-3

Originaltitel

Doppler (norsk)

 

Mød Doppler: en før så typisk svensk familiefar med to små børn og et spændende job.

Doppler er nu forhenværende kompetent samfundsborger. Under en cykeltur for cirka et år siden væltede Doppler på sin cykel og slog sig temmelig slemt. Da han vågner, er han som forandret – han er nu aggressivt stemt over for sit tidligere liv – han var jo alt for kompetent.

For at finde meningen med det hele pakker Doppler et par småting og flytter ud i en nærliggende skov, hvor han bor i et telt. Her vil han forsøge ikke at være så forbandet kompetent, og han overvejer, hvordan han skal få sine nærmeste til at droppe kompetencen og middelmådigheden.

Doppler vender kun i korte stræk tilbage til sit gamle hjem for at hente forsyninger. Under et af besøgene overrasker Doppler en indbrudstyv ved navn Roger. Da Doppler ikke tager anstød af at nogen bryder ind i hans hjem lyder det: “Du er godt klar over hvad jeg lavede? spørger han. Ja, siger jeg. Så du er ikke udviklingshæmmet på nogen måde? spørger han. Ikke mere end folk er flest, siger jeg.” (s. 80)

“Doppler” handler om hovedpersonens liv i skoven, hvor han bl.a. knytter sig tæt til en elgko, der bliver døbt Bongo. Hvorfor navnet Bongo? Jo, som Doppler fortæller: “Kalven skal hedde Bongo efter min far, slår det mig, mens jeg trasker tilbage mod skoven. Selvom min far ikke hed Bongo, skal kalven hedde Bongo efter ham. Indimellem må man være åben for den slags koblinger” (s. 39).

I skoven møder Doppler også mennesker, men de interesserer ham ikke rigtig, for han tog jo netop ud i skoven for at få fred. Udover samtaler med Bongo bruges tiden bl.a. også på at lave en totempæl til ære for Doppler´s afdøde far.

“Doppler” er den sjoveste bog jeg længe har læst – jeg skreg af grin flere gange da jeg læste bogen. Det er som sådan ikke nogen alvorlig bog, men underholdende, det er den. Der er gode beskrivelser af nogle af de overvejelser vi gør os som mennesker, men bogen får de 4 stjerner fordi den er hylende sjov, og ikke så meget andet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter