0 kommentarer

Tretten uhørligheder af Vibeke Henningsen

af d. 6. oktober 2011
Info
 
Forlag
Sideantal

108

Udgivet

2011

ISBN

978-87-994150-1-4

 

Denne lille novellesamling består af 13 noveller. Som titlen siger, har alle hovedpersonerne i novellerne været ude for en eller flere uhørligheder. Og Vibeke Henningsen er ikke karrig med øretæverne!
Lærere, skolepsykologer, læger, børnehjemsforstanderen, tåbelige voksne, stupide talemåder og meget andet får et skud for boven.

De mange emner og den megen kritik til trods bliver novellerne ikke kedsommelige eller dystre. Alle pointerne serveres med humor, underfundighed og snilde. Nogle gange er pointen filtret ind i novellen, andre gange er den nærmest i titlen og andre gange igen præsenteres vi først for den egentlige årsag til hovedpersonernes problemer i slutningen.

Som i novellen “Udskrevet”, hvor en stakkels 10-årig pige med stritører udsættes for det ene håbløse behandlingsforsøg efter det andet. Til sidst må den samlede lægestab give op og udskrive pigen, hvorefter følgende samtale finder sted mellem far og datter:

“”Hvorfor ville du ikke fortælle, hvad du var så ked af,” spurgte hendes far, da de kørte ud ad hospitalets port. “Der var ingen, der spurgte.””

Første del af novellerne optog mig mest. Sproget er præcist og pointerne er ligefor, men alligevel ikke for udpenslede. I den sidste del af novellerne er der to noveller, der har indtil flere underafsnit. Pointerne ligger her ikke så lige for og teksterne bliver lidt for vævende og ukonkrete.

Dette til trods er det bestemt en læseværdig novellesamling. Det er et muntert og alligevel dybt kritisk blik, især på vores ekspertsamfund, hvor opgaverne efterhånden er blevet så præcise at helheden totalt går tabt.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter