0 kommentarer

Tres kilo solskin af Hallgrímur Helgason

af d. 13. januar 2022
Info
 
Sideantal

431

Udgivet

2021

ISBN

978-8711-91582-0

Originaltitel

Sextiu kiló af sólskini (på dansk ved Kim Lembek)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Tres kilo solskin” er en af den slags bøger, som starter trægt, men som ender med at vinde læseren over på sin side.

Den islandske stjerneforfatter Hallgrimur Helgason har et langt forfatterskab bag sig, hvor han måske især er kendt for romaner som ”101 Reykjavik” og ”Søsyg i München”, førstnævnte bog er i øvrigt også filmatiseret.

Nu er forfatteren nedkommet med en ny roman, en mursten på 431 sider, der har fået titlen ”Tres kilo solskin”.

Den forældreløse Gestur lever på Island i starten af det 20. århundrede. Han har mistet sin mor og søster i et sneskred og sin far efter et forfejlet hajfiskeri. Han bor i et lille samfund, hvor alle kender hinanden. Det trives han ikke godt med, han vil ud og opleve den store verden og han forsøger da også at flygte til Amerika, hvilket han dog ikke har held til. I stedet ender han hos en fisker, hvor han lever det søde liv for en periode – indtil han ender på en fransk fiskerbåd, hvor vilkårene er meget anderledes med hårdt arbejde og grovkornet omgangstone, som ikke passer til vores unge hovedperson. Han ender med at slå sig ned i flækken Segulfjord, hvor han af alle mennesker ender med at tage sig af et forældreløst barn (som måske alligevel har forældre).

”Tres kilo solskin” er en bog, der efter min mening starter trægt, ja, vel nærmest lidt kedeligt. Lidt inde i bogen vender det dog og der kommer både humor og spænding ind i fortællingen så den ender med at blive en rigtig hæderlig bog.

På overfladen handler bogen om Gestur og hans færd gennem den store verden og om at finde fodfæste i den store, vilde verden. Det er dog samtidigt også en bog om Islands historie og befolkning og om hvordan landet trods sin klejne størrelse har formået at blive et moderne land (der i øvrigt har utroligt mange dygtige forfattere).

”Tres kilo solskin” er bestemt en læseværdig og fin bog (trods begyndervanskelighederne). Bogen har i øvrigt også høstet fine anmeldelser andre steder og har vundet Den islandske litteraturpris i 2019.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter