0 kommentarer

Den sorte viking af Bergsveinn Birgisson

af d. 25. februar 2022
Info
 
Sideantal

432

Udgivet

2022

ISBN

978 87 02 26392 3

Originaltitel

Leitin ad svarta vikingnum - oversat af Kim Lembek og Rolf Stavnem

Udgave

1. udgave

 

“Min jagt på Geirmund begyndte efterhånden at minde lidt om et detektivarbejde, hvor liget var 1100 år gammelt og for længst var blevet til støv.”

Denne indrømmelse i starten af Bergsveinn Birgissons såkaldte saga, “Den sorte viking”, rammer lige midt i skiven. Læsere, der elsker saftige vikingehistorier, men ikke er voldsomt interesserede i det omfattende kildemateriale bag historierne, vil finde bogen hostende støvet.

Omvendt: Vil du lære om folkevandringerne på vikingernes tid, om ords etymologi, om stednavnes opståen, om slægters indbyrdes relationer, så vil “Den sorte viking” være gefundenes Fressen. Researcharbejdet er imponerende.

Bogen består af 30 siders indledende knæbøjninger og et afsluttende noteapparat på godt 80 sider. De mellemliggende 300 sider beskriver forfatterens møjsommelige jagt på sin fjerne slægtning – i Norge, Sibirien (Bjarmeland), Irland og Island – komplet med landkort, slægtstavler og fotos af lokaliteter, som de ser ud i dag.

Geirmund Hel-skind, født 846 i Rogaland, Norge, var angiveligt en af historiens største vikinger. Søn af en provinskonge, mørk og grim, ambitiøs og omnipotent. Indtil i dag ganske ukendt, men det råder hans efterkommer i 30. slægtsled, Bergsveinn Birgisson, grundigt bod på.

Problemet er, at forfatteren dybest set ikke ved noget med sikkerhed. Måske var faren, kong Hjør, gladere for tvillingebror Håmund? “Hvorfor ved vi ikke.” Måske blev brødrene opfostret hos trælle? “Det vil vi aldrig få bekræftet.”

Det hele er gætværk baseret på omfattende kilderesearch. Forfatteren føler derfor, at han er nødt til at dramatisere en smule: “Jeg vil i det følgende lade mig inspirere af de gamle sagamestre, som erkendte, at historieskrivning i en vis udstrækning må være digtning, hvis man vil fastholde læserens interesse.” Vås!

At Birgisson ikke er den store dramatiker, vidner en af bogens få replikker om. En viking råber efter en anden: “De hellige guder kræver din fulde opmærksomhed.” Kikset – som de andre steder, hvor Birgisson prøver at “fastholde læserens interesse.”

Birgisson kæmper stenhårdt for, at hans forfader skal fremstå som en stor og vigtig person. Utallige gange citerer han den samme kilde for at udnævne Geirmund til den “berømteste” af alle vikinger, og samtlige gætterier og tolkninger handler om, hvor dygtig og rig og helt igennem fantastisk manden givetvis var. Mystisk, at han så alligevel gik i glemmebogen, hva?

I min optik er “Den sorte viking” markedsført under falsk varedeklaration. Titel, omslag og bagsidetekst signalerer et drama, der aldrig indfinder sig. Det er derimod en fin fagbog for norrøne historienørder.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter