0 kommentarer

The Groo Odyssey af Sergio Aragonés og Mark Evanier

af d. 9. maj 2017
Info
 
Sideantal

ca 100

Udgivet

2003

ISBN

1-56971-858-x

 

Hvilke mekanismer ligger bag religion og krig, idoldyrkelse, social ulighed og totalitære styrers undertrykkelse af masserne? Har man bare en smule interesse for nogle af livets store spørgsmål, er ‘the Groo odyssey’ slet ikke et tosset valg – på trods af præmissen om at serien netop er hamrende gak. Ved at anskueliggøres de store temaer via tegneseriemediet viser Aragoneś og Evanier, at det kan gøres bedre og mere effektivt end ved det skrevne ord. ‘Odysseen’ kan snildt bruges som undervisningsmateriale i religionsundervisningen.

Albummet er som en novellesamling med fire uafhængige historier, hvoraf de tre kredser om religion, borgerkrig og social ulighed. Den indledende historie stikker lidt ud, en fjollet fabel hvor Groo af uransaglige årsager udnævnes til kaptajn på et gigantisk skib. Ved at gøre alle de forkerte ting, lykkes det faktisk Groo at undgå alle katastrofer.

Evaniers manuskripter er endnu engang ypperligt intelligente, samfundssatiren er knivskarp, hvad enten der skydes på kirken, magthaverne, eller menigmands småligheder. Sidstnævnte leder uafvendeligt til landsdækkende krisesituationer.

Makkerparret Aragonés/Evanier viser hvad der venter når den sociale ulighed er afskaffet, hvordan samfundet alligevel går helt af lave, netop fordi de fattige ikke længere er fattige. Det er selvfølgelig satire, og selvom det er en voldsomt fjollet tegneserie, er her nogle ret skarpe pointer.

Jeg bukker mig i støvet.

 

Groo odyssey er desværre ikke tilgængelig på danske biblioteker.

Bedømmelse
Karakter