245
2014
9788702162028
Nogle gange begår man en fejl. Da jeg havde læst Bent Vinn Nielsens “Den svævende tankbestyrer”, gik det op for mig at jeg havde begået en fejl. Jeg har ikke tidligere læst noget af Bent Vinn Nielsen, og det er en fejl – det er en stor fejl!
Midt inde i Vendsyssel, ved Vårslev gamle landevej ligger den lukningstruede tank, som Magnus Andersen bestyrer. Han bliver nok nødt til at fyre en af sine tre ansatte, enten Emmy, Eva eller Lone; det er ikke så let, der er mange hensyn at tage.På den næsten tomme langturschaufførplads udenfor holder Theos camper. Han har mange penge, flere end Magnus synes virker helt naturligt; men det har sin forklaring. Magnus ser også lidt til sin bror, Evert, der har en fortid i VS, men er er ved at blive sær – han har fået økologi på hjernen og er ikke helt tilregnelig. Kusinen Trisse var luder inde i Aalborg og kom ulykkeligt af dage. Det gjorde en af hendes kunder også, under makabre omstændigheder.
Tankbestyrer Magnus Andersen er bogens jeg-fortæller. Og hvilken fortæller. Magnus bor alene, og har mere eller mindre gjort det altid. Egentlig er han bankuddannet, og er dygtig til regnskaber, som han har et underligt had-/kærlighedsforhold til, men nu er han tankbestyrer og før det havde han sin egen kiosk i Ålborg. Han kunne være blevet regnskabschef og gift med direktørens datter. Men sådan er der så meget. Magnus bander værre end en polsk havnearbejder, og har sine egne holdninger til hvordan tingene skal være. Eller i hvert fald til hvordan de burde være, og Bent Vinn Nielsen er en fantastisk fortæller.
“Den svævende tankbestyrer” er en blændende fortælling fra udkantsdanmark, om ganske almindelige mennesker – nemlig dem der ikke er helt almindelige. For hvad er almindeligt, og er der nogen af os der er det? Forhåbentlig ikke. Bogen er en hverdagsfortælling der glider stille og roligt frem. Tempoet er langsomt, og understreger de liv der berettes om. Og Magnus… han er godt nok sær, men Bent Vinn Nielsen skriver ham så troværdigt, at man ikke kan lade være med at holde af det gamle fjols.
Bogen er også en fortælling om hvordan Magnus’ liv ikke blev som han havde tænkt sig. Vi ved ikke hvad han havde tænkt sig, men fornemmer, at det nok ikke var det her. Men Magnus er en rolig mand, og tager tingene som det kommer. Og måske blev det i sidste ende bedre end han havde forestillet sig. Når nu det ikke kunne være anderledes.
Jeg skal nu i gang med at grave i Vinn Nielsens forfatterskab. Hvis “Den svævende tankbestyrer” er en indikation af hvad der er i vente, glæder jeg mig til at lære forfatteren bedre at kende.