0 kommentarer

Dolly Dyt og de bøvede bamser af Rune T. Kidde

af d. 7. april 2022
Info
 
Sideantal

24

Udgivet

2017

ISBN

978-87-7165-368-7

 

Endnu en Kidde gendigtning med Rasmus Breinhøis illustrationer, og man kan selv gætte hvilket æventyr der nu skal molestreres. Denne gang foregår det dog uden at hovedpersonerne køres ned på motorveje og helt uden brug af sæbesmelter-, eller haveflisestøbemaskiner – som henholdsvis de tre dumme svin og også Bjørnen Knud endte i.

Denne gang er den forældreløse pige Dolly Dyt i lære hos Bedstemor Dyt, der lærer hende at rulle rullepølser. Bedstemor er den bedste rullepølseruller i hele Pølserød sogn… måske fornemmer man allerede de trættende sproglige gentagelser, der plager historien. De gakkede gentagelser kører hurtigt i sløjfe uden at kalde på tilsvarende grin og historien føles hurtigt lang. Det er kun da de tre bøvede bamser giver sig til at skændes på vej hjem til hytten, at Kidde bryder rytmen. Der gakker han helt ud, men med en anden tilgang:

“Lad lige være med at gå så hurtigt deroppe foran,” sagde den lille bjørn, som gik bagerst, til den store bjørn, som gik forrest.

“Lad lige være med at gå og råbe dernede bagved,” sagde den store bjørn, som gik forrest, til den lille bjrøn, som gik bagerst.

“Lad selv være med at gå og råbe lad lige være med at gå og råbe dernede bagved deroppe foran,” råbte den lille til den store.

Derfra spasser diskussionen fuldstændigt ud, men som Kidde afslutter, “så nåede de heldigvis hjem.”

Dolly Dyt leger stikker af hjemmefra, havner i de stakkels bjørnes hus, som hun indtager som en anden børnehave på ritalin. Leger havefræser i den mellemste bjørns seng, og fylder fire udsplattede pindsvin i den størstes badebukser.

Slutningen er mindre pjattet end vanligt, og det er måske meget godt. Reelt følger Kidde originalen, lige bortset fra de sproglige akrobatspring, her gør han fortællingen til sin egen. Eller han prøver, men denne gang lykkes projektet bare ikke.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter