0 kommentarer

Testamente & Blomsterdigte af Henrik S. Holck

af d. 12. juni 2016
Info
 
Sideantal

69

Udgivet

2016

ISBN

978-87-93128-32-3

Originaltitel

Testamente & Blomsterdigte

 

Henrik S. Holck debuterede i 1978 med digtsamlingen ”Vi må være som alt”, men siden er hans digte gået i glemmebogen, mens samtidige digtere som Michael Strunge og F.P. Jac fik kolossal succes. I dag arbejder Holck primært som maler, måske som et resultat af den manglende litterære anerkendelse i nyere tid.

Siden har digteren udgivet flere digtsamlinger, der dog ikke har formået at give Holck det comeback, som hans digte faktisk fortjener.

”Testamente & Blomsterdigte” er forfatterens seneste digtsamling (udgivet i 2016), og denne anmelder håber, at bogen vil være med til at give forfatteren den opmærksomhed, han fortjener.

Bogen er opdelt i to dele, hvoraf første del, der hedder ”Testamente”, er den absolut længste.

Digtene i første halvdel af bogen kan have tendens til at være langtrukne, og det virker visse steder som om forfatteren har skullet skrive sig varm, inden der rystes forfinede og velskrevne digte ud af ærmet. Det betyder ikke, at digtene generelt er jammerlige, det betyder blot, at læseren skal et stykke ind i bogen, før digtene begynder at gøre indtryk.

Der er dog flere glimrende digte i første halvdel:

”Med et ansigt af smerte
ankom
du midt i denne blomsteridyl,
fra en Sortgrå By et sted,
til denne farvesymfoni,
her skulle livet leves” (side 16)

Anden del af bogen handler om naturen – eller rettere kærlighed til naturen – og mange af digtene er skrevet på rim og er ofte til den melankolske side. Anden del af bogen indeholder de suverænt bedste digte i bogen, og derfor er det ærgerligt at det er denne del, der fylder mindst.

Et eksempel fra ”Blomsterdigte”:

”Måske er livet kun en prøve
i kunsten at holde ud
Et billede på hvad der er det rette
Og hvorledes man ikke skal handle” (side 64)

”Testamente & Blomsterdigte” er en hæderlig digtsamling, der giver læseren et udmærket indblik i forfatterens skrivestil, men det er til gengæld ikke forfatterens bedste digtsamling, og derfor lander jeg på 3 stjerner for denne bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter