0 kommentarer

Camera af Eva-Marie Liffner

af d. 14. juli 2004
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

231

Udgivet

2002

ISBN

87-557-2426-4

Originaltitel

Camera (svensk)

 

Godt 100 sider inde i denne ret specielle kriminalroman var jeg overbevist om, at den mindst var fire og måske endog fem stjerner værd, men så var det desværre som om handlingen gik hen og tabte pusten og blev for udflydende.

Historien om en knap 40-årig singlepige, Johanna, der arver en lejlighed efter sin farbror, er på mange måder bragende godt berettet. Hun finder ud af, at farbroren i sin pure ungdom var i London, og fotograferede nogle seancer i Madame Blavatskys teosofiske selskab. Kriminalgåden opstår med Johannas tvivl om hvad det helt præcis er, man ser på disse fotos.

Der er fine øjeblikke i selskab med den lidt desillusionerede Johanna, som vistnok mest er til andre kvinder. Allerstærkest står dog skildringen af stemningen i London i nogle hede dage i august 1905, hvor seancerne – og forbrydelserne – finder sted. Tidsbilledet i disse glimt af farbrorens oplevelser er ganske enkelt fremragende, men så er det som om gåden glider ud af fokus og bliver væk i mystiske samtaler med den indiske Hr. Gupta, der viser Johanna rundt i huset, hvor teosofferne holdt til.

Bogens svaghed er i det hele taget de mange spring mellem 1905, 1930erne og 1990erne. Styrken ligger i forfatterens sprogblomster og minimalistiske iagttagelser, som trods det noget rodede plot, alligevel gør “Camera” til en ret fin oplevelse. Man kan håbe, at der er lidt mere struktur på Eva-Marie Liffners næste bog, “Imago”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter